hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Amikor az ujj visszanő

Disznók húgyhólyagjából kinyert különleges por segítségével növesztettek vissza egy levágott ujjpercet - adta hírül a CBS hírportál. A Pentagon a téma kutatására 250 millió dollárt áldozott.

A hihetetlennek hangzó történet alapját az úgynevezett extracelluláris mátrix adja, amelynek regenerációs hatásáról 2005-ben értesült a nagyközönség. A híradások szerint az amerikai Lee Spievack egy modellrepülőgép propellerével vágta le ujjának felső ujjpercét. Testvére, Alan Spievack orvoskutató egy különleges port küldött neki, amit a sebre kellett szórnia - ennek hatására az ujj bőrrel, véredényekkel és körömmel együtt négy hét alatt visszanőtt. A CBS cikkében megszólaltatott Dr. Steven Badylak, a Pittsburgh-i Egyetem részeként működő IRM regenerációs orvostudományi intézet szakértője szerint a por a disznók húgyhólyagjából kinyert extracelluláris mátrix (ECM), amelyben kollagén és egyéb anyagok találhatóak, disznósejtek nélkül.
Badylak szerint a test minden szövetében vannak regenerációra képes sejtek, tehát elméletileg össze lehet gyűjteni ezeket és rá lehet venni ezeket a növekedésre. Szerinte az extracelluláris mátrix bevonzza ezeket az őssejteket, növekedésre készteti őket és mindeközben utasítja is ezeket, hogy melyik mivé váljon - izommá, ideggé, esetleg véredénnyé - így véleménye szerint elméletben akár teljes végtagokat is vissza lehet növeszteni.
A regenerációba érthető módon az amerikai hadsereg veti a legnagyobb hitet;  első körben háborús amputált veteránok elvesztett ujjait akarják visszahozni az extracelluláris mátrixot érintő megoldással. A 250 millió dolláros "helyreállító" programban az említett egyetemek mellett részt vesz a New Jersey-i Rutgers Egyetem és a Clevelandi Klinika is: ezek összessége alkotja a Fegyveres Erők Regeneratív Orvoslási Intézetét.

A teljes cikk a hvg.hu-n olvasható

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink