hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Gyógyítás

Alternatíva a stroke prevenciójában

Közzétették a PROTECT AF eredményeit

Új, beültethető eszközről bizonyosodott be, hogy a nem billentyűhiba miatt pitvarfibrilláló betegek esetében megfelelő alternatívája lehet a warfarin-kezelésnek. Az eredményeket az Amerikai Kardiológus Társaság (ACC) jelenleg is zajló orlandói kongresszusán tették közzé.

Jobb a warfarinnál az iszkémiás stroke megelőzésében, és a gyógyszerrel azonos hatásosságú a kardiovaszkuláris események, illetve a szélütés egyéb típusai prevenciójában egy új eszköz (Watchman). A prospektív, véletlen besorolásos PROTECT AF (WATCHMAN left atrial appendage system for embolic PROTECTion in patients with Atrial Fibrillation) vizsgálatból kiderült: nem igazolódtak a bal pitvarba ültetett eszközzel kapcsolatos, korábban feltételezett biztonságossági problémák.
A katéterrel a szív üregébe juttatott, öntágulásra képes tinitolból készült eszköz az adott beteg anatómiai viszonyaihoz tökéletesen alkalmazkodva képes kitölteni a bal pitvari fülcsét. Ezzel kiváltja a korábbi sebészi litigációs műtétet, amely erősen invazív beavatkozásnak számított.
A pitvarfibrilláló betegek stroke kockázata ötszöröse a szívritmuszavartól mentesen élő betegekének – a szélütés, ha bekövetkezik, 87 százalékuk esetében tromboembóliás eredetű, ezért folyamatos antikoagulációs kezelésre van szükségük. Erre megfelelő terápiás eszköz a warfarin, ám alkalmazásakor komoly hátrányokkal (diétás megszorítások, gyakori ellenőrzés és adagmódosítás, vérzéses szövődmény lehetősége) is számolni kell. A warfarinra állított betegeknek mindössze jó 60 százalékát sikerül tartósan a terápiás tartományban tartani.
A PROTECT AF vizsgálatban 707, nem valvuláris eredető pitvarfibrillációban szenvedő beteget osztottak véletlen besorolással a Watchman-nel vagy a warfarinnal kezelt csoportba. Az eszközös csoportban 45 nap alatt fokozatosan elhagyták az addig kapott warfarint. A 45. napon a beültetett eszközzel élő betegek 87 százaléka bizonyult alkalmasnak a warfarin teljes elhagyására, 6 hónap elteltével pedig már 92,5 százalékuknál tehették meg ezt a lépést, és az idővel az arány tovább növekedett. A statisztikai elemzésben 900 betegévnyi adattal számoltak, és az eredmények szerint stroke és a kardiovaszkuláris okból bekövetkezett halálesetek kombinált aránya 3,4 százalék volt az eszközös csoportban, míg 5 százalék a warfarinnal kezelteknél. Ez 32 százalékos eseménycsökkenést jelent az eszközös csoport javára. Az eredmények tehát azt jelzik, hogy a Watchman eszköz nem rosszabb hatásosságú a gyógyszernél.

Dr. Varga Zoltán


cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés