hirdetés
2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.

Államosított lombikprogram: ellentmondó adatokat közölnek

Egymásnak ellentmondó számokat közöl a központosított lombikkezelések eredményéről az Orbán-kormány, írja a Népszava.

„Hazugság” – így reagált a Népszava magát megnevezni nem kívánó szakmai forrása a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának szavaira. Rétvári Bence a szocialista Komjáthi Imre írásbeli kérdésére azt válaszolta, hogy az elmúlt években csaknem duplájára nőtt a meddőségi kezelések száma, és emelkedett az ilyen eljárások segítségével született gyerekek száma is. Számokat is közölt: 2018 előtt évente átlagosan 5000-5700 nő jutott hozzá a kezelésekhez, ez a szám azóta 10 ezerre nőtt. A meddőségi kezeléseknek köszönhetően 2018 előtt 1400-1450 gyerek született, tavaly már több, mint 2300.

A forrás szerint az egykori Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tényszerű adatai szerint már 2011 óta 2000 körül mozgott a lombikbébi születések száma évente. Ugyanez a jelentés azt is tartalmazta, hogy korlátlan finanszírozás mellett akár 3500 gyermek is születhetne évente. Ugyanakkor Vesztergom Dóra, az immár államosított rendszer, a Humánreprodukciós Igazgatóság vezetője februárban azt nyilatkozta, mindössze 1800-2000 lombikbébi születik évente Magyarországon. Azt is hozzátette: a szektor fejlesztésével hamarosan ez a szám 4500-ra emelkedhet.

Noha Rétvári Bence az említett levelében azt írta, már most megduplázták a lombikbébi-kezelések számát az államosított intézetekben, szakmai forrásunk szerint ez azért is lehetetlen, mert a meddőségi intézmények államosítása után semmilyen kapacitásbővítés nem történt, nincs orvos- továbbképzés és utánpótlás nevelés. Ilyen körülmények között teljesen kizárt, hogy a már korábban csúcsra járatott magánintézetekben az államosítást követően most dupla annyi beteget lássanak el.

Ha Rétvári Bence állítása igaz lenne – mondta –, akkor feleolyan hatékonyan dolgoznak az állami intéztek, mint az államosítás előtt.

Komjáthi Imre azért tett fel kérdéseket, mert – mint írta – évekkel ezelőtt Európa élmezőnyéhez tartozott a hazai meddőségi szektor, idén viszont egyetlen magyar intézmény sem került fel a legjobb európai meddőségi klinikák listájára.

(forrás: Népszava)

Könyveink