hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Alig nőtt a kórházak adóssága szeptemberben

Az adósságállomány szeptemberi növekedése "mindössze" félmilliárd forint az idei, 4-5 milliárdos havi átlag tizede, írja a Napi.hu.

Szeptember 30-án 41,6 milliárd forinttal tartoztak a költségvetési intézményként gazdálkodó magyar kórházak a beszállítóknak a Magyar Államkincstár friss adatai szerint, írja a Napi.hu.

A beszállítókat képviselő szervezetek már nyár óta sürgetik a mielőbbi adósságrendezést, attól tartva, hogy a járvány második hulláma miatt később nem lesz alkalom rá, s ennek érdekében levelet is írtak az érintett minisztereknek. A lap információi szerint ennek hatására az egészségügyi államtitkár arra kérte a kórházfenntartó ÁEEK főigazgatóját, szólítsa fel a fenntartása alatt álló intézményeket, hogy soron kívül fizessék ki a nyár közepéig keletkezett 35 milliárdot a beszállítóknak. Ehhez azonban plusz forrást nem kaptak az intézmények.

A beszállító cégek azonban a stagnáló adósság mellett is kettős szorításban vannak, hiszen a szeptemberi 440 milliós növekedés mellett is meghaladja a teljes állomány a 40 milliárd forintot, ami beavatkozás nélkül, év végére eléri az 50 milliárdot is. Ez a mérték pedig igencsak megterhelő, miközben a Covid-19 járvány miatt a cégek többsége forgalomcsökkenést szenved el, mert azért az ellátórendszer nem a szokásos szinten teljesít, kommentálta a friss adatot a lap kérdésére a beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink