hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Alig járunk fogorvoshoz

Egy hazai felmérés adataira hivatkozva a Beol.hu azt írja, hogy a páciensek 12 százaléka az elmúlt öt évben nem volt fogorvosnál.

Magyarországon évente mintegy két tonna fogat húznak ki a szakemberek, és a felmérésekből arra is fény derül, hogy bizony a fogkrém sem fogy túlzottan: évente másfél tubussal nyomunk fogkefénkre, amelyből szintén nem használunk többet, mint évi egy-két példány.

Nem csak az anyagiak szabnak gátat a fogászati ­vizitek rendszerességének – az egészségügyi kultúránkkal is súlyos problémák vannak –, ­hiszen több kezelés díjmentes­ – mondta a Beol.hu-nak dr. Rück András, a MOK Fogorvosok Területi Szervezetének Békés Megyei Választókerületi elnöke.

A betegeknek nem kell ­fizetniük a fogmegtartó kezelésekért, így a tömésért vagy a gyökértömésért, a gyulladásos ínykezelésért, továbbá a fogeltávolításért és a szűrővizsgálatokért sem. A fogpótlásokért 18 év alatt és 62 év felett orvosi díjat nem, csak a gyógyászati segédeszközöket kell kifizetniük a pácienseknek.

Jellemzően azok jönnek el szűrésre, akik külföldön dolgoznak, mert pontosan jól látják, hogy például Angliában egyhavi fizetésükbe kerül egy egyszerű beavatkozás is. A felnőttek esetében évente, a gyerekeknél félévente, míg a fogváltás idején háromhavonta kellene látnunk a pácienseket – hangsúlyozta dr. Rück András. A helytelen fogápolás mellett az alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás tovább rontja a helyzetet. Komolyan kell vennünk a problémákat, ugyanis hazánk világelső a szájüregi daganatos betegségek kialakulásában – hívta fel a figyelmet a fogszakorvos.

A fogorvosok számát tekintve sem állunk túl jól. A WHO ajánlása szerint 2000 lakosra egy fogorvosnak kellene jutnia, amit teljesítünk is, ám ebbe a magánrendelések is beletartoznak. A betegellátás biztonsága viszont problémás, mivel azt csak a Nemzeti Egészségbiztosítása Alap Kezelő (NEAK) finanszírozta fogorvosok tudják biztosítani. Mindemellett a területi egyenlőtlenség is gondot okoz.

(forrás: BEOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés