hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Alaptörvény-ellenesek a várólisták?

Fizessen az állam kötbért a várólistán lévő betegeknek! – véli a Betegút Egyesület.

A Betegút Egyesület véleménye szerint a várólisták alaptörvény-ellenesek (bővebben www.betegutegyesulet.hu).  Meglétük olyan anomáliát jelent, amely összeegyeztethetetlen   a humánus emberi gondolkodással. A várólistás beteg szenved, minősíthetetlen fájdalmakat él át.  A költségei, gyógyszerfogyasztása megnő, ápolásra szorul (amelyre esetenként  külső segítséget is igénybe kell vennie),  életminősége jelentősen romlik. 

Az államnak két lehetősége van, vagy megszünteti a várólistákat, vagy anyagi segítséget nyújt a várólistás betegek részére. 

Elvárható és indokolt, hogy a várólista ideje alatt a kezeléshez szükséges gyógyszerek ingyenesek legyenek.  Járuljon hozzá az ápolási költségekhez, fizessen egészségügyi pótlékot a várólista idejére, amely a család részére segítséget nyújt. Vezessen be felelősségbiztosítást arra az esetre,  ha a várólistán levés ideje alatt jelentős állapotromlás, vagy halál következik be. Mindezek az intézkedések csak csekély  kompenzációt jelentenek az átélt  gyötrelmekért.

Az emberek adót és járulékot fizetnek az egészségügyi ellátásért. Jogos az igényük, hogy ezért  megfelelő színvonalas egészségügyi ellátást kapjanak. A Betegút Egyesület felmérése szerint a betegek és családjuk
fizikálisan és morálisan felőrlődnek. A kompenzáció a részükre indokolt.
 

Kovács László kommunikációs elnökhelyettes,
Betegút Egyesület

(forrás: MTI-OS)

cimkék

hirdetés

Könyveink