hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Alacsonyabban kellene tartani a nők vérnyomását

Spanyol kutatók vizsgálatából kiderült, hogy helyes lenne alacsonyabban tartani a nőknél a vérnyomás általánosan elfogadott szintjét.

Az Amerikai Hipertónia Társaság kongresszusán ismertették a Vigo Egyetem munkatársainak tanulmányát, akik Ramon Hermida vezetésével magas vérnyomásban szenvedő férfiak és nők egészségének alakulását figyelték mintegy hat éven át. A vizsgálatban csaknem kétezer férfi és ugyanannyi nő vett részt, átlagos életkoruk 53 év volt.

Hermida professzor kiemelte, hogy tanulmányuk azért számít rendkívülinek, mert a 48 órás vérnyomásmérő műszert a kezelés megkezdésekor, majd évente legalább egyszer fölszerelték minden páciensre, de ha valamelyiknél a gyógyszerelést az alkalmi vérnyomásmérések tanúsága alapján módosítani kellett, a kétnapos mérést is megismételték.

A megfigyelés évei alatt valamennyi résztvevőnél észlelték az esetleg előforduló szív-és érrendszeri eseményeket, a szívhalált, az infarktust, a szélütést, vagy azt is, ha bármiért kórházi felvételre volt szükség.

Jelenleg az általánosan elfogadott vérnyomás mind a férfiak, mind a nők esetén a 140/90 higanymilliméter, vagyis a felnőttek vérnyomásának első értéke, a szisztolés nyomás – amikor a bal szívkamra belöki a vért a verőerekbe – az 140 hgmm, vagy az alatt legyen, a diasztolés nyomás, a "per" érték – amikor a szív két összehúzódása között vérrel telítődik – kevesebb legyen 90 hgmm-nél.

A spanyol kutatócsoport adatai szerint a férfiaknál az optimális vérnyomás lényegében az eddigi, elfogadott határokon belül, vagyis nappal 135/85 hgmm, éjszaka 120/70 hgmm körül alakult, a nők esetében azonban kevesebbnek bizonyult: nappal 125/80, éjjel 110/65 hgmm.

A több ezer, korosodó ember vérnyomásának az előbbieknél magasabb értékekre növekedése ugyanis a nők szív-és érrendszeri kockázatát jelentősebben fokozta, mint a férfiakét.

A vizsgálatot a szakemberek kiterjesztették 15.000 betegre.

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés