hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Alacsony dózisú CT-vel a tüdőrák ellen

A tudomány mai állása szerint a tüdőrák a megelőzhető, szűréssel korán felismerhető rosszindalatú daganatok közé tartozik, ezért hazánk modellprogramot indított az alacsony sugárdózisú CT-vizsgálattal történő szűrésre, idén kilenc, a következő két évben pedig harminc további intézmény csatlakozik a programhoz.

A tüdőrákban szenvedő betegek hazánkban hozzájutnak a legkorszerűbb gyógyszerekhez, de a leghatékonyabb gyógyszeres kezelések mellett is a korai műtét jelenti a leghatékonyabb gyógymódot napjainkban. A korai felfedezés érdekében világszerte és Magyarországon is tüdőrákszűrő programok indultak az elmúlt években. Amerikai és holland kutatások is sikeresen igazolták az alacsony sugárdózisú CT halálozáscsökkentő hatását.

A magyar HUNCHEST projekt – az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet által 2014-ben elkezdett szűrőprogram – jó lehetőséget ígér arra, hogy Magyarországon is szélesebb körben bevezethessék a rizikócsoportba tartozó emberek (55-79 éves, erős dohányos) alacsony sugárdózisú CT vizsgálattal történő tüdőszűrését. A programban eddig több mint 2500-an vettek részt, számos tüdőrákos beteg köszönheti gyógyulását a projektben való részvételnek.

A programhoz a következő években új intézmények csatlakoznak: 2019-ben kilenc intézmény, 2020-ban újabb 10 centrum, 2021-ben további 20 centrum bevonásával folytatódik a program megvalósítása. 

hirdetés

Könyveink