hirdetés
hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Aktuális

Nyolcvanszázalékos madárinfluenza mortalitás

A H5N1-es vírussal megfertőződött emberek 80 százaléka meghalt Indonéziában – tette közzé augusztus közepén a jakartai egészségügyi miniszter, Toni Wandra (The Lancet 2008;372: 527). Ebben az országban fordult elő a legtöbb fertőzés 2003 óta. Míg a világon összesen 385 fertőzött emberről tud az Egészségügyi Világszervezet, akik közül 243-an már nem élnek, Indonéziában 135-en szenvedtek vírusfertőzést és 110-en meg is haltak. A miniszter szerint sok esetben hiányoztak a megfelelő gyógyszerek, de elismerte a szakemberek felkészültségének hiányosságát is, amely miatt gyakran késik a diagnózis megállapítása. Mire az érintettek kórházba kerülnek, 99 százalékuk már lázas, 88 százalékuk erősen köhög és 84 százalékuknak légzési nehézségei vannak. Az indonéz kollégák mentségére szolgál, hogy a tünetek egyáltalán nem specifikusak a fertőzés első napjaiban – amikor a megfelelő kezelés még segíthet. Azok körében, akiknél az első hat nap során megkezdték a Tamiflu-kezelést, a túlélési arány meghaladta a 33 százalékot, szemben a 7. nap után gyógyszerhez jutók között észlelt 19 százalékkal.
  A Public Library of Science augusztus 10-i közleménye szerint a H9N2-es törzs szintén veszélyt jelent. Ez a törzs is a madarakat fertőzi meg, de Hongkongban négy kisgyermeknél okozott már enyhe lefolyású betegséget. Jó hír viszont, amit amerikai kutatók publikáltak a Nature online-on (doi:10.1038/ news): az 50–100 millió áldozatot szedő 1918-as influenza-világjárvány (spanyolnátha) 32 – ma 91 és 101 éves kor közötti – túlélőjének antitestjei még mindig védelmet nyújtanak. A vérükben talált antitestek nagyon erős, szinte megbonthatatlan kapcsolatot létesítenek a vírussal, s ez lehetővé teszi, hogy kis mennyiségű antitest is kiváló hatékonysággal pusztítsa el a kórokozót. James Crowe (Vanderbuilt Egyetem) szerint a spanyolnátha túlélőitől származó ellenanyag átmeneti kezelést tehet lehetővé egy madárinfluenza-világjárvány esetén addig, amíg a megfelelő vakcinát elő nem állítják.
Medical Tribune

Az ombudsman fenntartja korábbi álláspontját

Az egészségügyi kormányzat a jogbiztonsággal és a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való joggal kapcsolatos visszásságot okozott azzal, hogy bezáratta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI). Ezt a véleményét erősítette meg az egészségügyi miniszternek írott levelében Szabó Máté ombudsman, aki ismételten figyelmeztetett, hogy alapjogi szempontból aggályosnak tartja a kialakult helyzet. Alkotmányosan szerinte sem rövid, sem hosszútávon nem indokolható, hogy a struktúraváltás az egy helyen koncentrált, minőségi ellátás helyett minősíthetetlen és szakmai szempontból vállalhatatlan egészségügyi ellátási körülményeket teremtsen. Szabó Máté június 23-i állásfoglalásában már közzétette: az OPNI bezárása szerinte aggályos helyzetet teremtett az ellátottak, az egészségügyi dolgozók, végső soron az egész társadalom számára. Az egészségügyi tárca július 29-én minderre úgy reagált: a betegek ellátása még az átmeneti időszakban is a szakmai szabályok szerint, a jogszabályban meghatározott módon történt. Az ombudsman szerint „Az egyes egészségügyi ellátók korszerűsítése nem jelentheti egyúttal a szakma véleményének, illetve a társadalmi igények, elvárások negligálását”.
Medical Online

Növekvő bevételek

Szeptembertől nemcsak a háziorvosoknak, hanem a kórházaknak és a szakrendelőknek is jár a biztosítottak jogviszonyának ellenőrzéséért fizetendő 50 forintos díj. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint ezáltal éves szinten – 2,4 millió orvos-beteg találkozással kalkulálva – 120 millió forinttal több pénzt számolhatnak el bevételként az egészségügyi szolgáltatók.
OEP

Lezárult a társadalmi vita

Szeptember másodikán egy a MOTESZ által szervezett konferencián ismerteti Székely Tamás szakminiszter azoknak az egészségügyi, illetve társadalmi szervezeteknek a véleményét, amelyek a szaktárca honlapján megjelentetett „Partnerség és Biztonság” címmel közzétett vitaanyaggal kapcsolatban kifejtették álláspontjukat. A miniszter a közszolgálati televízió Az este című műsorában elmondta: 180 szervezet több mint hatszáz oldalnyi anyagot küldött áttekintésre az Egészségügyi Minisztériumnak. Székely Tamás a konferencián ismerteti azokat a javaslatokat, amelyeknek az ügyében döntés született és amelyek a közeljövőben a kormány elé kerülnek.
M1

Csökkennek a kórházi várólisták

A kórházi várólisták csökkentése érdekében augusztustól jelentős mértékben nő az egészségbiztosító kontójára végezhető beavatkozások száma. Kiss Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozási főosztályának vezetője szerint a differenciáltan megemelt teljesítményvolumen-korláttal elsősorban a gerincsebészeti, a térdés a csípőprotézis-műtétek várakozási idejét kívánják csökkenteni. Az augusztusban engedélyezett, összességében mintegy 3,8 milliárd forint értékű többletteljesítményért járó díj – a hatályos elszámolási rend alapján – novemberben jut el a kórházakba.
VG

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés