hirdetés
hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Aktuális

   Új vezetők, új pályázatok
   November 26-tól meghatározatlan ideig Ungár Klára tölti be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár általános főigazgató-helyettesi posztját. Ábrahám Attila kajak olimpiai bajnokot, a Nemzeti Sporttanács korábbi elnökét Horváth Ágnes egészségügyi miniszter népegészségügyi miniszteri megbízottá nevezte ki. Feladata a népegészségügyi programok hatékony koordinálása, az összehangolt stratégia végrehajtása, amelynek forrásait az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja biztosítja. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség már kiírta a kistérségi járóbetegszakellátó központok kialakítását, valamint az aktív kórházi ellátásokat kiváltó járóbeteg-szolgáltatások fejlesztését szolgáló pályázatokat. Részletes információ a
www.eum.hu, illetve a www.nfu.hu honlapon.
  Medical Tribune

   Átalakulás 10 év alatt?
   Legalább 8-10 év kell ahhoz, hogy az egészségügy teljes átalakítása megtörténjen – jelentette ki az RTL Klubnak a kaposvári kórház igazgatója, aki tagja volt az egészségügy átalakítását kidolgozó Államreform Bizottságnak. Prof. dr. Repa Imre szerint még lehetnek olyan intézkedések, amelyek ellenkezést válthatnak ki az emberekből, de emiatt nem torpanhat meg a reform. A professzor ma is hangoztatja korábbi véleményét, miszerint nem lehet ennyi kórházat és rendelőt fenntartani.
   Hírszerző

  Összefogás a patológiáért
  A korábbi ígéretek dacára mindmáig teljesítményvolumen-korlát (TVK) sújtja a boncolásokat, annak ellenére, hogy e területen „nem lehet felpörgetni a teljesítményt”, s a boncolások eredményei az orvoslás minőségi ellenőrzésének is tekinthetők. A legutolsó, 2000-ben készült felmérés óta a helyzet romlott; kevés a szakember, s pillanatnyilag egyáltalán nem megoldott az önálló és szakorvosi magánrendelőkben a vizsgálati preparátumok feldolgozása. Az áldatlan állapot megváltoztatása érdekében – Csáky András képviselő (MDF) javaslatára – az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága felkérte a szaktárcát, hogy a Pathológiai Szakmai Kollégiummal közösen készítsen intézkedési tervet a problémák orvoslására. A testület ülésén a tárca főosztályvezetője, Tímár Krisztina közölte, a szakfőosztály nem javasolta, hogy a boncolásokra is állapítsanak meg TVK-t, ám mégis ellentétes döntés született. A korlát feloldásán „még gondolkodik a tárca vezetése” – mondta.
  Medical Tribune

  Hűtlen kezelés gyanúja
  Hűtlen kezelés gyanújával vádemelést javasol az ügyészségnek a Nemzeti Nyomozó Iroda az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) volt gazdasági és műszaki főigazgató-helyettese ellen. A Nemzeti Nyomozó Iroda az OGYK főigazgatójának feljelentése nyomán indított eljárást. A gyanúsított 2002 őszén önkényesen szerződést kötött egy szegedi kft.-vel (korábban ő is Szegeden dolgozott) az Országos Gyógyintézeti Központ későbbi közbeszerzéseinek lebonyolítására. Annak ellenére döntött egy személyben a pályázatkiíró cég megbízásáról, hogy az államháztartásról és a számvitelről szóló törvények, a vonatkozó kormányrendeletek és az OGYK belső utasításai értelmében közbeszerzési eljárást kellett volna lefolytatnia a bonyolító cég kiválasztására is.
   Népszabadság

   Pályázat a HospInvestnek?
   December 6-tól határozatlan idejű sztrájk kezdődik az egri Markhot Ferenc Kórházban, amennyiben Heves megye szocialista többségű közgyűlése nem vonja vissza az intézmény működtetésére kiírt pályázatot. Ezt a Heti Válasz című lap szerint a kórház-üzemeltetésben nevet szerzett HospInvestre írta ki a megye. A feltételek szerint azok a cégek vehetnek részt a pályázaton, amelyek két éve üzemeltetnek legalább egy fekvőbeteg-ellátással is foglalkozó intézményt, tavalyi bevételük pedig meghaladja a kórház OEP-bevételének 25 százalékát. Ha a cég nyer, monopolhelyzetbe kerülhet Heves Megyében, hiszen a megye többi kórházának működtetési jogát már korábban megszerezte. A cég később cáfolta a vádakat, az egri önkormányzat pedig bejelentette, hogy átvenné a kórház működtetését.
   Medical Tribune

   Vitatják a részletszabályokat
   Az otthon szülés szabályozásáról szóló egészségügyi minisztériumi javaslat jól elkészített, reális tervezet, azonban a részletkérdéseket még át kell beszélni – mondta Vincze Katalin, az Országos Bábaszövetség elnöke azt követően, hogy egyeztettek a minisztériummal a javaslatról. A szaktárca elképzelései szerint az anya választhat majd, hogy szülésznő vagy szülész-nőgyógyász segédkezzen-e a szülésnél; a bábáknak ehhez azonban megfelelő képzettséggel és gyakorlattal kell majd rendelkezniük, és a szülésnél kötelező két szakember jelenléte. (A részletekről lásd Medical Tribune, 2007. november 22.) Az anya önrendelkezési jogát az egészségügyi törvényben rögzítenék, míg az egészségbiztosítási törvényben teremtenének lehetőséget arra, hogy a társadalombiztosítás finanszírozza az otthonszülést. Az intézményen kívüli szülés részletes szabályait kormány- és miniszteri rendelet határozza majd meg.
   MTI/Medical Tribune
 
  Kitüntetett fővárosi orvosok
  November 17-én, a Főváros Napján a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésen emlékezett meg Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget egyesüléséről. Az ünnepi ülésen Demszky Gábor főpolgármester Pro Urbe Budapest Díjjal tüntette ki dr. Kendelényi Ernő szaktanácsadó főorvost a főváros és környéke traumatológiai ellátásáért folytatott 56 éves szakmai, oktatói, vezetői tevékenysége elismeréseként. Budapestért díjas lett dr. Székely György osztályvezető főorvos, muzsikus, a gyógyítás és a zene tradicionális kapcsolatának helyreállításáért, orvosként és muzsikusként elért sikereiért.
   Medical Tribune

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés