hirdetés
hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

Aktuális

 14 milliárdot igényeltek átalakításra
 Összesen 110 intézmény jelentkezett arra a pályázatra, amelyet a kórházi szerkezetátalakítás elősegítésére írt ki az Egészségügyi Minisztérium. A megpályázható összeg 7,5 milliárd, az igény 14 milliárd forint volt. A pénzből a kórház-átalakítások miatt szükséges beruházásokat és az elbocsátandó dolgozók végkielégítését finanszírozhatják a nyertesek.
 Medical Tribune

 Pályázat egynapos sebészetre
 Július elsejével megkezdődhet az egynapos sebészeti ellátás azokban az intézményekben, amelyek a szaktárca nemrégiben kiírt és lapunk megjelenésekor már le is zárt pályázatán nyertek pénzt. Erre az ellátási formára négymilliárd forint jut évente. A pályázaton azok az intézmények vehettek részt, amelyekben megszűnt az aktív sebészet, továbbá ahol korábban már végeztek egynapos beavatkozásokat. Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese elmondta: Magyarországon a szemészet és a nőgyógyászat területén végzik a legtöbb egynapos beavatkozást, de ortopédiai, urológiai, fül-orr-gégészeti és sebészeti műtétekre is van mód. Major Zoltán, az OEP főigazgatója szerint 2005 óta folyamatosan emelkedik az egynapos sebészeti beavatkozások száma; 2005-ben 46 ezer, tavaly 55 ezer, idén pedig már az első félévben 36 ezer műtétet végeztek egynapos ellátás keretében.
 Medical Tribune

 Vitatott változtatási tilalom
 Törvénysértőnek tartja a XII. kerületi önkormányzat képviselőtestületének eljárását a Középmagyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal, mert szerinte a testület engedély nélkül rendelt el változtatási tilalmat többek között a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet területére. Forgács Imre hivatalvezető elmondta, már el is juttatták a Pokorni Zoltán polgármester vezette önkormányzathoz az erről szóló törvényességi észrevételt. Az indoklás szerint a változtatási tilalom sajátos településrendezési célokat szolgáló jogintézmény, amelyet nem lehet jogi rendeltetésétől eltérő célokra használni. A kormány által megszüntetett gyermekszanatórium területére azért rendelt el változtatási tilalmat az önkormányzat, hogy megakadályozza az ingatlanspekulációt. Csakhogy a közigazgatási hivatal szerint a változtatási tilalomnak nem lehet elsődleges célja, hogy az ingatlanok tulajdonosát megakadályozzák az értékesítésben.
 Magyar Nemzet

 A többség az OEP-et favorizálná
 A biztosítottak 60-77 százaléka maradna a mai állami egészségbiztosítási rendszerben – hangzott el a Generali-Providencia Biztosító által rendezett konferencián, Budapesten. Az OECD felmérése szerint Magyarországon az egészségügyi kiadások 76 százalékát fedezi az állami egészségbiztosító (OEP), a magánkiadás pedig 21 százalék; ez utóbbi többsége gyógyszerkiadás. A csekély számú biztosan átlépő a magasabb jövedelműek közül került ki. Arra a kérdésre, hogy mire fizetnének havi rendszerességgel biztosítási díjat, első helyen állt a várakozási idő lerövidítése, másodikon a gyógyszer-, harmadik helyen a vizitdíj költségének az átvállalása, míg a negyedik a szabad szakorvos megválasztásának lehetőségének biztosítása. A felmérés másik tanulsága, hogy az üzleti biztosítókban jóval kevésbé bíznak az emberek, mint a kereskedelmi bankokban.
 MTI Eco

 Horváth Ágnes és a titkos kódok
 Az egészségügyi tárcánál az egyes munkaanyagokat rejtett kódokkal látják el, hogy ennek révén azonosíthassák a „kiszivárogtatókat” – tudta meg a Stop egy neve elhallgatását kérő apparátusi vezetőtől. Az ötlet állítólag egy védelmi szakértőtől származik, aki azt a feladatot kapta, hogy vessen gátat az elmúlt években gyakorivá vált „dokumentumkallódásnak”. A szaktárcánál egyébként soha ennyi sajtótájékoztatót nem szerveztek korábban, mint az elmúlt szűk egy év alatt, s válaszadási „reakcióidejük” is messze felülmúlja a kormányzati átlagot. Idén májusig 96 millió forintot költött a tárca a reform kommunikációjára.
 Stop/VGO

 Vérszegény egyetemi honlapok
 Megdöbbentő, hogy a „tudásközpontú társadalom” korszaka idején a magyar oktatók között milyen kevesen és milyen kevéssé élnek az internet adta lehetőségekkel. Erre az eredményre jutott az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete (GVI), amely a hazai egyetemeken folyó oktatás minőségét elemző kutatási programja keretében az intézmények közgazdasági karai magyar nyelvű honlapjainak információtartalmát vizsgálta egy 2006 őszén lezárt, az interneten keresztül lebonyolított adatgyűjtést követően. Az elemzés a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Miskolci Egyetem (ME), a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Kaposvári Egyetem (KE), a gödöllői Széchenyi István Egyetem (SZIE), a veszprémi Pannon Egyetem (PE), a Debreceni Egyetem (DE), valamint a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) azon oktatóira terjedt ki, akik az adatfelvétel idején a felsorolt intézmények közgazdaság-, gazdaság-, illetve gazdálkodástudományi karán tanítottak.
 VGO

 Távozik az OEP főigazgató-helyettese
 Június elsejétől megszűnik Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatóhelyettesének munkaviszonya. Munkáját az Egészségügyi Minisztériumban folytatja, ahol a járóbeteg szakellátás átalakításának, modernizálásának feladata vár rá. Lapzártánkkor még nem dőlt el, hogy ezt a szaktárca szoros kötelékében – munkaviszonyban – vagy megbízott szakértőként végzi.
 Weborvos

 Újabb kilépők
 Tovább folytatódik a szakmai kollégiumok tagjainak tiltakozása a kormány egészségügyet érintő intézkedései ellen, legutóbb prof. dr. Papp Lajos, a Pécsi Orvostudományi Egyetem Szívcentrumának vezetője lépett ki a Kardiológiai Szakmai Kollégiumból és ezzel párhuzamosan lemondott a Szívsebészeti Szakcsoport vezetéséről is. Véleménye szerint Horváth Ágnes miniszter nemcsak ostoba és tájékozatlan, hanem sokadszor megalázza az egészségügyben dolgozókat, egyúttal javasolja a testület feloszlatását. A klinikusok mellett a korszerű medicinában nélkülözhetetlen diszciplínák művelői között is van, aki protestál a kormány intézkedései ellen. Az Egészségügyi Informatikai Szakmai Kollégiumi tagságáról lemondó dr. Simon Pál a kollégium elnökének írt levelében így fogalmaz: „A jelenlegi egészségpolitikai vezetés még korábbi elődeit is felülmúlva nem foglalkozik az egészségügyi informatikával, még csak interpretálni sem képes az eredményeket, amint ezt a közelmúltban elhangzott és elhíresült miniszteri expozé tanúsította. Sajnálatos, hogy a kollégiumunk (és ez akkor személy szerint engem sem mentesít a felelősségtől!) semmit nem tett a valóság megvilágítása érdekében. Ez az epizód most csak egy jelzés, amelyet nyilván több is követ majd, és az illetékesek el fogják várni a miniszter tanácsadó testületétől, hogy ne a szakmai szabályain nyugvó realitást fejtse ki, hanem az elöljárói gondolatot igyekezzék alátámasztani”.
 Medical Tribune

 Helyesbítés
 A Medical Tribune 2007. május 24-én megjelent 10. számának 5. oldalán található, „Beutaló Pro Familia címen” című cikkünkben félreérthetően fogalmaztunk. A cikk alapján az olvasó azt a következtetést vonhatta le, hogy jelenleg Pro familia jogcímen nem utalhat be ellátásra hozzátartozót. Ezzel szemben a hatályos egészségbiztosítási törvény alapján jelenleg is adott ez a lehetőség; a jogszabály pusztán az orvosi kamarai tagság önkéntessége miatt változik.
 Medical Tribune

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés