hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Akiknek sehol nincs segítség

Nem vesz tudomást a hazai pszichiátriai ellátás azokról, akik nem ismerik el, hogy betegek, derül ki a Magyar Nemzet összeállításából.

Nem vesz tudomást a hazai pszichiátriai ellátás azokról a skizofrén, illetve mániás depressziós emberekről, akik nem ismerik el, hogy betegek, és ezért nem szedik önként a gyógyszereiket.

A szakma hiába szeretné, hogy legyenek erre vonatkozó jogszabályok, várat magára – mindeközben pedig nem kötelezhetnek rá senkit, hogy kezeltesse magát. A problémában érintett család egyik tagja, Rab András nővére évek óta küzd skizofréniával. A férfi arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy tulajdonképpen nincs olyan intézmény az országban (az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, vagyis az OPNI 2007-es bezárása ezért is különösen fájdalmas), ahol bent tartanák a testvérét, hogy megfelelő rehabilitációban részesüljön. Jelenleg ugyanis hiányos a pszichiátriai betegek ilyen típusú ellátása. Szerinte a kórházban gyakran azt várják, hogy a skizofrén betegek, miután hazaengedték őket, rendszeresen látogassák a járóbeteg-szakrendelést – ám ez azonban leginkább nem történik meg.

Rab András elmondta, a családja nem tudja megoldani, hogy valaki állandóan a beteg asszony mellett legyen, figyeljen a gyógyszerezésére, de mivel nem ön- és közveszélyes, a pszichiátriákról elküldik. Kiemelte azt is, hogy hazánkban nem elérhető olyan intézmény, amely segítheti a skizofrén betegek társadalomba való beilleszkedését.

A lapnak egy neve elhallgatását kérő pszichiáter arról beszélt: az országban körülbelül ezer skizofrén beteg él, és ugyanennyien vannak a bipoláris zavarral, vagyis mániás depresszióval élők. Mint mondta, a szakma hosszú ideje hangsúlyozza, hogy szükség lenne a jelenlegi jogszabályi rendszer átalakítására – bár folynak róla tárgyalások, egyelőre eredmény nélkül. Pedig amíg a betegeknek nem kötelező bejárniuk a vizsgálatra, könnyen előfordulhat, hogy abbahagyják a gyógyszeres terápiát. Így ha valaki nem ismeri el, hogy beteg, a jelenlegi rendszer nem kezeli. Ha a bipoláris zavarral vagy skizofréniával diagnosztizált emberek szedik a gyógyszereiket, akkor képesek dolgozni, beilleszkedni a közösségbe, és magukról is gondoskodni tudnak. Azonban ha úgy hiszik, hogy nincs problémájuk, és abbahagyják a gyógyszeres kezelést, az drasztikus változást hozhat az addigi életükben.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés