2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.

Ahol tömeges teszteléssel kezelik a járványt

Az izlandiak gyorsan reagáltak a veszélyre, és alapos, átfogó tesztelési rutint dolgoztak ki, írja összefoglalójában a Qubit.

Bár természetesen egy 364 ezer lakosú országban ez könnyebben megy, mára a teljes lakosság több mint 10 százalékát tesztelték koronavírusra – a csütörtöki adatok szerint az 1727 regisztrált fertőzöttből 1077-en már meg is gyógyultak, összesen 34-en kerültek kórházba, közülük nyolcan igényeltek intenzív ellátást, illetve szintén nyolc haláleset történt.

A szigetországban már január 24-én megkezdték az intézkedéseket, ekkor rendelte el az egészségügyi hivatal, hogy a központi nemzetközi repülőtéren kivizsgálják azokat a beérkező utasokat, akiknél légúti fertőzéses tünetek jelentkeznek, illetve mindenkit, aki a megelőző két hétben Vuhanban járt.

Más országokkal ellentétben Izlandon úgy döntöttek, hogy a tömeges tesztelést választják a koronavírus elleni harc elsődleges fegyverének, és már február végétől elkezdték nagy arányban tesztelni a magas kockázatú országokból érkező utasokat annak reményében, hogy a fertőzöttek korai azonosításával megelőzhető a közösségen belüli fertőzések többsége. Az utasoknak önkéntes házi karantént javasoltak, és a kormány március elején ígéretet tett, hogy heteken belül törvénymódosítással biztosítják majd, hogy ne essenek el a fizetésüktől azok, akik a közösség érdekében a karanténba vonulás mellett döntöttek.

További részleteket közöl a Qubit.

(forrás: Qubit)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés