hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Ahol nem megoldás a praxisközösség

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint 2020 januárja óta közel 80 orvos adta vissza praxisát, vagy vonult nyugdíjba, írja a Blikk.

Főleg a falvakban hiányzik 562 orvos, ezért a körzeti orvosok várakozással tekintenek a készülő törvényjavaslatra, amely megszüntetheti az ellátási zavarokat.

A kormány a praxisközösségek létrehozásában látja a megoldást– magyarázta a Blikknek Kiss Csaba (35), Kótaj családorvosa, aki szerint azonban az egymástól távol fekvő kistelepülések ellátása így nehezen elképzelhető, mert ez azt is jelenti, hogy a falvakban nem lesz orvosi ellátás, a rendelők szinte csak elsősegélyhelyek maradnak.

Rengeteg a kérdőjel, de azt is látjuk, hogy az elképzelések jó irányba vihetik az alapellátást. Ahol ilyen csoportosulások létrejönnek, ott minőségibb ellátást kaphatnak a páciensek és egy csomó betegséggel az ott rendelő más szakorvoshoz lehet fordulni. Külön előnye ennek a formának, hogy közösen szerezhetik be az orvosi eszközöket, az orvosok és az asszisztensek munkaterhelése is egyenletesebb lesz – veti fel Ködöböcz László gyáli háziorvos, aki szerint azonban ez egységesen, országosan nem vezethető be. Az is félő, hogy ha ezzel egyidejűleg nem emelik a háziorvosok fizetését, visszafelé sülhet el.

 

(forrás: Blikk)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés