Táplálkozás
A zsíros, cukros ételek jó hatással vannak a kedélyállapotra
2009. november 25. 14:34
                       
                   .jpg) A zsíros és cukros ételek az agyban hasonló kémiai folyamatokat indítanak be, mint a kedélyállapot-javító gyógyszerek – állapította meg egy ausztrál tanulmány.
A zsíros és cukros ételek az agyban hasonló kémiai folyamatokat indítanak be, mint a kedélyállapot-javító gyógyszerek – állapította meg egy ausztrál tanulmány.
                               A kutatás során fiatal patkányokat traumatizáltak, és a depressziós, ideges állatok egy csoportját zsíros falatokkal – sütivel, pástétommal – etették. A kísérlet eredményeképpen kiderült, hogy ebben a csoportban csökkent az állatok stresszszintje.
Margaret Morris, a kutatócsoport egyik tagja szerint a kísérlet egyértelműen bizonyította, hogy ezek az ételek kedélyjavító hatásúak voltak. „A stressznek kitett állatok, amelyek ízletes, vagy ha úgy tetszik gyorsételt kaptak, nem tűntek többé idegesnek” – szögezte le az Új-Dél-Walesi Egyetem tudósa.
A kutatók azzal stresszelték a kis patkányokat, hogy hosszabb időszakokra elválasztották őket az anyjuktól. Az egyik csoport állatkát aztán afféle „terülj-terülj asztalkámmal” kárpótolták, a másik csoport viszont sokkal egészségesebb táplálékot kapott. Morris elmondta, hogy ahhoz hasonló hatást tapasztaltak a zsírban és cukorban gazdag étellel táplált állatoknál, mint amilyent az antidepresszánsokkal kezelt állatoknál értek el.
A tudós azonban figyelmeztetett: ezzel nem azt akarták mondani, hogy akkor „nyomás, együnk gyorsételeket”, mivel azok köztudottan egészségtelenek. Csupán a kutatás elején tartanak még, s az a cél, hogy megtalálják, mi és hogyan váltja ki ezt a kedvező hatást az agyban, s más módon reprodukálják azt.
                       Margaret Morris, a kutatócsoport egyik tagja szerint a kísérlet egyértelműen bizonyította, hogy ezek az ételek kedélyjavító hatásúak voltak. „A stressznek kitett állatok, amelyek ízletes, vagy ha úgy tetszik gyorsételt kaptak, nem tűntek többé idegesnek” – szögezte le az Új-Dél-Walesi Egyetem tudósa.
A kutatók azzal stresszelték a kis patkányokat, hogy hosszabb időszakokra elválasztották őket az anyjuktól. Az egyik csoport állatkát aztán afféle „terülj-terülj asztalkámmal” kárpótolták, a másik csoport viszont sokkal egészségesebb táplálékot kapott. Morris elmondta, hogy ahhoz hasonló hatást tapasztaltak a zsírban és cukorban gazdag étellel táplált állatoknál, mint amilyent az antidepresszánsokkal kezelt állatoknál értek el.
A tudós azonban figyelmeztetett: ezzel nem azt akarták mondani, hogy akkor „nyomás, együnk gyorsételeket”, mivel azok köztudottan egészségtelenek. Csupán a kutatás elején tartanak még, s az a cél, hogy megtalálják, mi és hogyan váltja ki ezt a kedvező hatást az agyban, s más módon reprodukálják azt.
MTI
                               
                                                           




 
                     
                    