hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

A zajártalomról

Az ipari társadalmakban a zajártalom a halláscsökkenés legáltalánosabb oka. Amikor a zajhatás nem a foglalkozással kapcsolatban éri az egyént, hanem mindennapi körülmények között, akkor szocioakúzisról beszélünk. Amennyiben a károsító zaj a munkahelyen okoz halláscsökkenést, akkor a foglalkozási zajártalom kifejezést használjuk.

Az emberi fül nem egyformán reagál az összes frekvenciára. A magas frekvenciák sokkal veszélyesebbek, mint az alacsonyak ugyanolyan intenzitási szinten. Következésképpen a legtöbb hangnyomásmérőt úgynevezett „A” szűrővel szerelték fel, hogy a fül fenti érzékenységbeli különbségét számba vegye. A környezeti zajexpozíciós szint mérési eredményét ezért dBA-ban fejezik ki.

Pathofiziológia

Állatkísérletek igazolták a zaj következtében létrejövő anatómiai változásokat a hangfelfogó szervben. A belső fül külső és belső szőrsejtjei stereocíliáinak roncsolódása mellett előfordul a Corti-szerv teljes pusztulása vagy a Reissnerhártya ruptúrája. Nem tapasztaltak azonban változást a véredényekben, a spiralis ligamentumban vagy a limbusban. Az impulzust követő néhány perc múlva már a stria vascularis ödémás elváltozása volt megfigyelhető, amely néhány napig fennmaradt. A külső szőrsejtek a legérzékenyebbek, a belsők kevésbé. Az átmeneti hallásküszöb- eltolódás anatómiailag a külső szőrsejtek stereocíliáinak csökkent merevségével magyarázható. A tartós, súlyos zajbehatás a támasztó sejtek pusztulásával és végső fokon a Corti-szerv komplett működésképtelenségével jár. Úgy tűnik, a sérülés elsődleges oka az, hogy a kapcsolat megszűnik a stereocília és a szőrsejt csúcsa között. Ha a stereocília elpusztul, az a szőrsejt halálához vezet. Az érzékelő sejt pusztulása pedig az úgynevezett Wallerian-degenerációt okozza, és ez a primér hallóidegrost elpusztulásához vezet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés