A WHO szakértői szerint nem laborból szabadult a Sars-CoV-2
Peter Ben Embarek, a WHO szakértőinek vezetője és Marion Koopmans virológus beszélt a Vuhanban végzett vizsgálat eredményeiről, írja a Metropol.
A kutatások ellenére sem találtak kitöréseket a decemberi esetek előtt sem Vuhanban, sem Kínában, ami fontos hiszen, így az első jelenleg ismert és bizonyított gócpont a Huannani piachoz köthető. A kitöréseknél már többféle vírusszekvencia volt Vuhanban, sőt a vírus első azonosítása előtt már több országban is jelen volt a vírus.
A meglévő adatok alapján több eset is van, ami nem köthető a Huannani piachoz. Az első esetek a piacon belülre és azon kívül is köthetők. Ez az alapján kijelenthető, hogy az egyik kitörési pontnak mindenképpen a piacnak kellett lennie, de körülbelül egyszerre egy másik “kitörési pontnak” is lennie kellett valahol a városban. A piacon a kutatások során több termékben is kimutatták magát a vírust, de a vírus piacra érkezésének idejét nem tudták megállapítani, így annak kutatása még folyik.
A WHO összesen 4 főbb hipotézissel állt elő, amivel a vírus terjedésének láncát keresték:
• A vírus direkt terjedése állatról az emberre.
• Egy gazdatest (állat) adta át egy másik olyan állatnak, amely emberközelibb. Ezen mutálódott és átterjedt az emberre.
• Étel útján, tehát lehetséges, hogy fagyasztott étel volt a felület az átjutásra.
• Egy laboratóriumi hiba folytán.
Összességében a második opciót tartották a legvalószínűbbnek, ugyanakkor mindez további kutatást igényel a jövőben, ahogy a direkt terjedés lehetősége, illetve a fagyasztott ételek vizsgálata is. Lényeges eredmény viszont, hogy a legkevésbé valószínűnek a laboratóriumi kiszabadulást tartják, ami azért is fontos, mivel sokak hitték, hogy emberi hiba okozta a világjárványt.Több szempontot összevetettek, illetve megvizsgálták magát a labort és esélytelennek látták, hogy onnan bármi kiszabaduljon, így ezt az elképzelést elvetették, írja a Metropol.