hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

A vörös húsok vaksághoz vezethetnek

Ausztrál kutatók szerint a vörös húsokat kedvelők az átlagosnál jóval nagyobb eséllyel számíthatnak időskori macula-degeneráció következtében fellépő látásvesztésre.

Az időskori macula-degeneráció (AMD: age-related macular degeneration) a retina lassú pusztulása révén vezet látászavarokra, később részleges vagy ritkábban teljes látásvesztésre.
A melbourne-i egyetem szakemberei 1990 és 1994 között csaknem hétezer, 58 és 69 év közötti személyt toboroztak az AMD kialakulását elősegítő tényezők azonosítását célzó vizsgálatukba. A közelmúltban az American Journal of Epidemiology című lapban számoltak be a 2003 és 2006 között lezárult utánkövetés tapasztalatairól, melynek végén a maculáról készített digitális felvételek alapján határozták meg az AMD jelenlétét.
A betegek által vezetett étkezési naplók adatai azt jelzik, hogy – az életkor, a dohányzási szokások és az egyéb zavaró tényezők szerinti korrekciót követően is – 50 százalékkal nagyobb az AMD esélye azoknál, akik nagyon kedvelik a vörös húsokat, ezért legalább heti tíz alkalommal szerepel ezekből készült fogás az étlapjukon – szemben azokkal, akik hetente legfeljebb öt alkalommal esznek vörös húsokat. Úgy tűnik, hogy nem pusztán az állati eredetű táplálék felelős a szembetegség gyakoribb előfordulásáért, korántsem közömbös annak fajtája sem, hiszen a csirkehús legalább heti háromszori fogyasztása éppen ellenkező irányban befolyásolta az AMD esélyét: e csoportban 50 százalékkal ritkábban észlelték a betegség megjelenését.
A különböző húsféleségek tehát eltérő módon befolyásolhatják az AMD kockázatát, ennek ismeretében pedig lehetőség nyílik olyan étrend összeállítására, ami mellett a lehető legkisebbre szorítható az időskori látásvesztés valószínűsége.

Dr. Simonfalvi Ildikó

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés