hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Gyógyítás

A virtuális valóságban zajló játékok segítik a szélütéses emberek felépülését

A virtuális valóságban lefolytatott játékok jobban segíthetnek abban, hogy szélütés után javuljanak a páciensek motoros funkciói, mint a standard kezelés – közölték csütörtökön egy kisebb tanulmány eredményét az Amerikai Stroke Társaság éves konferenciáján.
A kutatást vezető dr. Gustavo Saposnik szerint tanulmányuk az első, amely bizonyította, hogy a Wii játéktechnológiát használó virtuális valóság alkalmas és biztonságos eszköz lehet szélütés után a motoros funkciók javítására.
 
A vizsgálatban húsz, átlagosan 61 éves, enyhe vagy mérsékelt fokú szélütésen átesett páciens vett részt virtuális vagy valós játékokban. Az egyik csoport teniszezett és főzött a Wii-játékban, a másik a valóságban kártyázott és fából készült építőhasábokból rakott oszlopokat. (A főzést imitáló Wii-játékban virtuálisan kellett krumplit darabolni, hagymát tisztítani vagy húst szeletelni.) A játékfeladatokat nyolc órán át végezték az önkéntesek, két héten át.
 
A torontói St. Michael's Kórház kutatói jelentős javulást tapasztaltak azoknál a pácienseknél, akik virtuális játékokat játszottak. Nem csupán kezük kis és nagy mozgásainak koordinációja lett jobb, de gyorsabbá is váltak, és szorításuk erőssége is javult a teszt végére. Teljesítményük 30 százalékkal jobb – gyorsabb és tökéletesebb – volt, mint a valós játékokat játszó pácienseké.
 
A kutatók úgy vélik, a siker annak tudható be, hogy a játékrendszer a hagyományos rehabilitációs módszer elemeit tartalmazza: ismétlődő, nagy intenzitású feladatokat és olyan tevékenységet, amely aktiválja az agy újraszerveződésébe bevont idegsejteket.
 
Forrás: MTI / MSN

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés