2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

A világon elsőként oltanak embereket madárinfluenza ellen

Finnország már a jövő héten felajánlja a madárinfluenza elleni megelőző védőoltást olyan munkavállalóknak, aki érintkeznek állatokkal, írja a Reuters nyomán a Portfolio.

A skandináv ország 10 000 ember számára vásárolt vakcinát, amely egyenként két injekcióból áll, a CSL Seqirus gyártótól 15 nemzet számára legfeljebb 40 millió adagot tartalmazó közös uniós beszerzés részeként.

Az ausztrál cég a Reuters-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy Finnország lesz az első ország, ahol bevezetik a vakcinát. A vakcinát azoknak a 18 éves vagy idősebb személyeknek ajánlják fel, akik munkájuk vagy egyéb körülményeik miatt fokozottan ki vannak téve a madárinfluenza megbetegedés kockázatának, áll a finn Egészségügyi és Jóléti Intézet (THL) közleményében.

A madárinfluenza H5N1-es törzse az elmúlt években világszerte több százmillió baromfit pusztított el, és úgy tűnik, egyre inkább átterjed az emlősökre, köztük az Egyesült Államokban a tehenekre, és egyes esetekben az emberekre is. A vakcinákat a finneknél például a szőrme- és baromfifarmok dolgozói, a madárinfluenza-mintákat kezelő laboránsok és az állatorvosok kaphatják meg, akik állatfelügyelőként dolgoznak azokban a régiókban, ahol a szőrmefarmok találhatók. Ezen felül a vadon élő madarakat gondozó menhelyeken, állattenyésztő farmokon vagy az állati melléktermékeket feldolgozó üzemek takarításával foglalkozó személyek is kapnak oltóanyagot, közli a lap.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink