2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A világ nagy orvosi szaklapjainak tartalmából

A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) tartalmából ajánljuk.

British Medical Journal – BMJ


Módszer az alkoholizmus okozta betegségek diagnosztizálásához és kezeléséhez

BMJ 2008;336(8):496–501
Az alkoholizmus 1,8 millió ember halálát okozza évente – ez az összes betegség okozta halálozás 3,2 százaléka. Költsége elképzelhetetlenül magas a társadalom számára (munkaképesség csökkenése, illetve elvesztése, bűntényekben való szerepe). Nagyon fontos a másodlagos prevenció, illetve annak eldöntése, hogy milyen sürgős beavatkozásra van szükség. Ehhez már rendelkezésre áll validált módszer. A vizsgálat 20-30 percet vesz igénybe, majd a kérdőívet értékelve jól használható eszközt kapunk a további teendők eldöntéséhez.

Az újonnan diagnosztizált 2-es típusú diabétesz felvilágosítási és önkezelési programjának (DESMOND) hatékonysága
BMJ 2008;336(8):491–495
Újonnan diagnosztizált 2-es típusú diabéteszes betegek csoportos felvilágosításának hatékonyságát vizsgálták. A 6 órás oktatást képzett egészségügyi dolgozók végezték. Az eredmény kiemelkedő volt a súlykontroll és a dohányzás elhagyása tekintetében. Sokat segített a betegség megértésében és elfogadásában, valamint az életvitel kialakításában. Egy éves után vizsgálatban a hemoglobin-A szintben azonban nem találtak különbséget.


Journal of American Medical Association (JAMA)


Váltás venlafaxinra vagy másik csoportbeli vegyületre SSRI-rezisztens depressziós serdülőknél
JAMA 2008;299(8):901–913
Terápiarezisztens betegeknél, amennyiben a gyógyszerváltást pszichoterápiával kombinálták, lényegesen jobb volt az eredmény, mint puszta gyógyszercsere után. A venlafaxinra adott klinikai válasz nem volt jobb, mint bármely SSRI esetében, azonban megfigyelhető volt a mellékhatások számának emelkedése.

Erythopoesis-stimulációhoz kapcsolódó thromboembolia, illetve halálozás
JAMA 2008;299(8):914–924
Daganatos betegségben az erythopoesis stimulációja fokozza a vénás throboembolia rizikóját, illetve növeli a halálozást.

Vér és csontvelő eredetű őssejtterápia nem daganatos betegségekben
JAMA 2008;299(8):925–936.
Az őssejtterápia mint kezelési eljárás ígéretes, de a legtöbb felhasználási módja technikai és etikai kérdéseket vet fel. A vérből (köldökzsinórvérből, illetve a perifériáról), valamint a csontvelőből vett őssejtek könnyen elérhetőek, így terápiás használatuk gyorsan terjed. A tiszta hemopetikus őssejtek beültetése ígéretes gyógymódnak bizonyul számos nem daganatos betegségben: kardiológia, autoimmum betegségek. Azonban még számos további kutatást igényel, az időzítés, a klinikai módszer, esetleges mellékhatások kezelése illetve újabb kórképek kiválasztása.


The Lancet


Komplex kezelési stratégia idős emberek fizikai állapotának javítására és független életvitelük biztosítására
Lancet 2008;371:725–735
Az időskori romló fizikai állapot gyakran vezet a függetlenség elvesztéséhez, tartós kórházi ápoláshoz, hosszú távú intézeti elhelyezéshez, valamint idő előtti halálozáshoz. Vizsgálták, hogy alapellátás központú komplex intervenciós programok milyen mértékben voltak képesek növelni a 65 év feletti, független életvitelt folytató idős emberek számát. A vizsgált populáció nagyobb arányban élt független életet biztonságosnak tekinthető fizikai állapotban, az intervenciós csoportokban. Ennek alapján ez ideális megközelítése lehet az időskori életminőség javításának – különösen akkor, ha egyénre szabottá tesznek egyes programokat.

Összefüggés az éhomi vércukorérték és a retinopathia között, illetve ezek érzékenysége a diabétesz diagnosztikájában
(Relation between fasting glucose and retinopathy for diagnosis of diabetes: three population-based cross-sectional studies)
Lancet 2008;371:736–743
A jelenleg elfogadott álláspont szerint a diabétesz diagnosztikai kritériuma a glikémiás küszöböt meghaladó (7,0 mmol/l feletti) éhomi vércukorérték, ami érzékenyen jelzi a retinopathia jelenlétét is. Ez a vércukorérték mint diagnosztikus küszöb a közlemény alapján átgondolást igényel, mert nem mutat elég érzékeny korrelációt a retinopathia fennállásával. Ezen küszöbérték alapján csak 40 százalékos valószínűséggel állapítható meg, hogy fennáll-e retionpathia egy adott betegnél. Ennek alapján a diabétesz diagnosztikai kritériumai újragondolást igényelnének.

Kétoldali és egyoldali tüdőtranszplantáció túlélésének összehasonlítása COPD-ben
Lancet 2008; 371:744–751
Végstádiumú krónikus obstruktív légzőszervi megbetegedésben mind az egy, mind a kétoldali tüdőtranszplantáció elfogadott megoldásnak számít. A műtét utáni túlélést összehasonlítva, a kétoldali transzplantáció biztosít jobb eredményt. A hosszabb túlélés elsősorban a 60 év alatti betegek esetében érvényesül.

Daganat és immunitás: effektorok tumorra adott válasza és a mikrokörnyezet szerepe
Lancet 2008;371:771–783
Erős evidencia támasztja alá, hogy a gyulladás segíti az onkogenezist, de részt vehet a rejekcióban is. Ez a látszólagos paradoxon azzal magyarázható, hogy míg a lappangó, krónikus gyulladásos állapot a daganatos sejtek túlélésének kedvez, addig a gyulladás fellángolása a tumoros szöveteket is destruálja, tehát pontosan ellentétes hatású. A gyulladás két formája közötti váltáshoz fertőzések esetén bekövetkező lokális folyamatok aktiválódására van szükség. A nem specifikus immunválasz aktiválódása elengedhetetlen a szervezetet fenyegető veszély felismeréséhez és specifikus immunválasz kiváltásához. Általában a daganatsejtek önmagukban nem váltanak ki elég erős immunválaszt, ezért szintetikus molekulák hívhatók segítségül, melyek a patogének invázióját utánozva aktiválják a szervezet védekező rendszerét a tumor környezetében. A beadott immunogén molekulák dendritikus sejteket aktiválnak, melyek proinflammatorikus citokinekenk keresztül aktiválják a citotoxikus mechanizmusokat. Ezzel párhuzamosan a széteső tumorsejtekből szabaddá váló antigének prezentálásával antigén-specifikus T- és B-sejt választ is aktiválnak, melyek sokszorosára növelik a tumorellens gyulladásos aktivitás hatékonyságát.
A fentiek értemében gyulladásellenes kezeléssel megelőzhető ugyan egyes rosszindulatú daganatok kialakulása, de T-sejt-specifikus tumorellenes immunválasz indukálása megteremtése aktív immunizálás segítségével és erőteljes aktiváló szignálok a tumor mikrokörnyezetéből vezető terápiás megoldássá válhat már kialakult daganatok esetében.


New England Journal of Medecine – NEJM


Malawiai gyermekek súlyos vérszegénysége
NEJM 2008;358(9):888–899
Afrikában a súlyos vérszegénység okozza a legtöbb gyermek betegségét és halálát. Eddig nem összegezték didaktikusan a vérszegénység pontos okait. A mostani vizsgálatból kiderült, hogy a súlyos anémia mögött legtöbbször nem vas- vagy folsavhiány áll, mint azt gondolták. Viszont a malária, az egyéb bakteriális fertőzések, gyomor-bél rendszeri férgesség, a HIV-fertőzés, az A- és B12-vitamin-hiány kiemelt helyet foglaltak el a vérszegénység okaként. A jelenlegi protokoll, amely vas- és folsavpótlást jelent, nem veszi figyelembe, hogy a pótlás súlyosbíthatja a bakteriális és a maláriafertőzést. Mind a kezelést, mind megelőzést újra kell gondolni, ebben a környezetben.

Szeptikus sokk – vazopressint vagy noradrenalint adjunk?
NEJM 2008 358(9):877–887
A vizsgálati hipotézis szerint szeptikus sokkban vérnyomás emelésre kiegészítésként adott kis dózisú vazopresszin csökkenti a halálozást. Azonban a vasopressin-kezelés nem bizonyult halálozás tekintetében előnyösebbnek a noradrenalinnál.

Új eredmények a szisztémás lupus erythematosus genetikai hátteréről
NEJM 2008; 358(9):900–909
Az SLE klinikailag heterogén kórkép, melynek komplex genetikai és környezeti háttere van. Hajlamosító genetikai adottságként ismertek a HLA-DRB1, az IRF5 és a STAT4 allélek, de valószínű, hogy további lókuszok is szerepelnek rizikófaktorként. Ebben a vizsgálatban két új génlókusz patogonomikus szerepét igazolták SLE-ben: Az egyik egy promoter régióban található allél, mely a BLK csökkent és a C8orf13 fokozott expressziójához vezet. Másik új lókuszként az ITGAM-ITGAX régió különböző variánsai kerültek listára.


Medical Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés