2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

A világ nagy orvosi szaklapjainak tartalmából

A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of the American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) aktuális számainak tartalmából ajánljuk.

British Medical Journal – BMJ

Sportolók verseny előtti EKG-vizsgálata
BMJ 2008;337(27):a346
A keresztmetszeti vizsgálatban 30 000 versenyző EKG-felvételeinek elemzése során az esetek 5%-ában (1459 fő) találtak eltérést, és 160 versenyzőt kellett kardiális okból eltanácsolni a versenyzéstől. A szerzők szerint a terheléses EKG-vizsgálat a sportolók verseny előtti szűrésének igen hasznos eszköze, s ennek segítségével nagyrészt megelőzhetők a verseny alatti tragédiák.

Van-e összefüggés a férfiak izomereje és halálozása között?
BMJ 2008;337(27):a439
A prospektív kohorszvizsgálatba 8762, 20 és 80 év közötti, fitnessztermeket látogató férfit vontak be. Átlagosan 19 éven át követték a halálesetek előfordulását, különös tekintettel a daganatos és a kardiovaszkuláris halálozásra. A követési idő alatt 503 haláleset történt; ebből 145 kardiovaszkuláris és 199 daganatos eredetű volt. Az adatok elemzése alapján a halálozás független volt az izomerőtől, illetve a nagyobb izomerő inkább javította az életkilátásokat.

Az alsó végtag sérülésének kockázata neuromuszkuláris edzés mellett női futballisták vizsgálata alapján
BMJ 2008;337(27):a295
A neuromuszkuláris edzés felkészíti a sportolókat a speciális mozgásformákra, javítja az izomműködést és a testkontrollt. Az alsó végtag sportolással összefüggő sérülésének kockázata 66%-kal csökkent azok között a sportolónők között, akik ilyen típusú edzést is végeztek. Eszerint a neuromuszkuláris tréninget ajánlatos felvenni a heti edzéstervbe.

A koszorúér-betegséggel összefüggő halálozás alakulása Norvégiában a cukorbeteg és nem cukorbeteg felnőttek között
BMJ 2008;337(27):a236
A szerzők két periódusban vizsgálták a halálozást Norvégiában: 1984-ig 6 éven át, majd 1995-ig 7 éven át. Ez idő alatt a nem cukorbeteg 70–79 éves férfiak coronaria-halálozása csökkent a leglátványosabban. Mind a férfiak, mind a nők között javult a cukorbetegek koszorúér-betegséggel összefüggő halálozása is, főleg a 70 év alatti korosztályban, de még így is kétszerese volt a nem diabeteses népességben talált mortalitásnak.

A behurcolt maláriafertőzések megszaporodása Nagy-Britanniában 1987 és 2006 között
BMJ 2008;337(27):a120
A Nagy-Britanniába behurcolt maláriafertőzések száma az elmúlt 20 évben szignifikánsan nőtt. Elsősorban a //Plasmodium falciparum// okozta fertőzések száma növekedett. Főleg azokból a helységekből jelentettek fertőzéseket, ahonnan sokan utaztak rokonlátogatásra Afrikába vagy Ázsiába. A rokonlátogatásra hazautazók jóval ritkábban oltatják be magukat malária ellen, mint a turisták. Fontos, hogy az érintetteket előzetesen felvilágosítsák a prevenció lehetőségéről.

The Lancet

Adjuváns kezelés pegilált interferon alfa-2b-vel III. stádiumú melanoma malignum műtéti eltávolítása után: a randomizált, III. fázisú EORTC 18991 vizsgálat eredményei
The Lancet 2008;372(27):117–126
Az interferon alfa-2b kezelés hatása a melanoma malignum adjuváns kezelésében függ a dózistól és a kezelés időtartamától. A szerzők azt vizsgálták, hogy az interferon alfa-2b pegilált (polietilén-glikollal konjugált, elnyújtott felszabadulású) formája hosszú távon hatásosabb-e és főleg jobban tolerálható-e a hagyományos interferonnál. A vizsgálatban a III. stádiumú melanoma eltávolítását követő betegségmentes időszak meghosszabbodott a pegilált interferon hatására, ami még akkor is számottevő eredmény, ha a teljes túlélés átlagos időtartama nem változott.

Szakaszos maláriamegelőző kezelés hatása iskolás korú gyermekek egészségi állapotára és tanulmányi eredményeire
The Lancet 2008;372(27):127–138
A malária Afrikában a gyermekek morbiditásának és mortalitásának fontos tényezője. A szerzők az intermittáló preventív terápia (IPT) hasznosságát tanulmányozták kenyai iskolás gyermekek körében. A kezelés a felvilágosítást és a figyelemfelkeltést is szolgálta. A kettős vak, placebokontrollos vizsgálatban 5–18 éves gyermekek négyhavonta, összesen háromszor kaptak vagy sulfadoxin-pyrimetamint és amodiaquint, vagy placebót. Az elsődleges végpont az anémia volt, de a szerzők az iskolai figyelem változását is vizsgálták. Az IPT egyértelműen csökkentette a vérszegénységet és a javította a kognitív funkciókat, bár a hiperaktivitást nem befolyásolta. Mellékhatásként egyensúlyzavar, szédülés, gyengeségérzés, hányinger és hányás fordult elő.

A nagy műtéti beavatkozások számának, eredményének és költségének becslése WHO-tagországok jelentései alapján
The Lancet 2008;372(27):139–144
Végeredményben 56 WHO-tagország jelentéseit sikerült a kritériumoknak megfelelően elemezni, és az így nyert adatokat extrapolálták a többi tagországra demográfiai és gazdasági paraméterek alapján. A nagy műtét fogalmát egységes definíció szerint használták. Világszerte körülbelül 234 millió nagy műtétet végeznek el évente. Azokban az országokban, ahol az egy főre jutó éves egészségügyi kiadás nem éri el a 100 USA-dollárt, 100 000 főre évente 295 nagy műtét jut, míg a fejenként 1000 USA-dollárt meghaladó egészségügyi költségvetésű országokban 1300 ez a szám. Ez utóbbi országokra a nagy számú műtét és azok szövődményei jelentős terheket rónak, a szegény országokban viszont égető problémát jelent, hogy anyagi lehetőségek hiányában a legszükségesebb műtétek elvégzésére sincs mód.

Adjuváns autológ vakcina rosszindulatú vesedaganat miatt végzett nephrectomia után: nyílt, multicentrikus, III. fázisú vizsgálat
The Lancet 2008;372(27):145–154
A rosszindulatú vesedaganat műtét utáni kiújulásának megakadályozására ma még nem áll rendelkezésünkre hatásos adjuváns kezelés. A szerzők egy autológ tumor által elválasztott hősokkprotein (glikoprotein 96)–peptid komplex (HSPPC-96; vitespen) adjuváns alkalmazásának hatását vizsgálták a kiújulás szempontjából veszélyeztetett, lokálisan előrehaladott vesesejtes carcinoma reszekcióján átesett betegeken. A vitespent intradermálisan adták előbb 4 hétig heti egy alkalommal, majd minden második héten. A kezelés a kiújulásmentes időt nem hosszabbította meg, azt azonban csak további vizsgálatok alapján lehet majd eldönteni, hogy a betegség korai stádiumában alkalmazva kifejthet-e bizonyos kedvező hatást.

A Paget-kór patogenezise és kezelése (szeminárium)
The Lancet 2008;372(27):155–163
A Paget-kór meglehetősen gyakori csontbetegség, mely foltokban jelenik meg és egy vagy több csontot érint. Gyakran tünetmentes, de fájdalommal, arthrosissal (osteoarthritis), patológiás töréssel, csontdeformitással vagy idegek kompressziójával járhat. A betegség kialakulásában genetikai tényezők is fontos szerepet játszanak. Eddig négy génmutációt hoztak összefüggésbe a Paget-kórral. Közülük a legfontosabb, a szekvesztoszóma-1 (SQSTM1) megjelenése a kor előrehaladtával egyre gyakoribb. Környezeti hatások is kiválthatják a betegséget, köztük paramyxovirus-fertőzés vagy kalciumhiány. A terápiás eszköztárban az osteoclast-gátlók, közülük is a biszfoszfonátok állnak az első helyen. A csontképződés elősegítése és a csontlebontás gátlása mellett ezek a gyógyszerek csillapítják a fájdalmat is.

Journal of the American Medical Association (JAMA)

Lokalizált prosztatadaganat primer androgéndeprivációs kezelése
JAMA 2008;300(2):173–181
Főleg az idősebbek lokalizált prosztatadaganatának kezelésében egyre elterjedtebb módszer a primer androgéndeprivációs terápia (PADT). Ez a gyógymód alternatívája lehet mind a sebészi megoldásnak, mind az irradiációnak, mind pedig az egyéb konzervatív kezeléseknek. A jelen vizsgálat eredményei szerint a PADT a túlélés tekintetében a szokásos konzervatív kezeléssel összehasonlítva nem jelent előrelépést.

A fetuin-A és az időskori cukorbetegség előfordulása
JAMA 2008;300(2):182–188
A fetuin-A a máj által elválasztott fehérje, amely az inzulinreceptorhoz kötődik, és in vitro gátolja az inzulin hatását, ezért az inzulinrezisztenciával hozzák összefüggésbe. A vizsgálat eredményei szerint azok a vizsgált személyek, akiknek a fetuin-A-szintje a felső harmadba tartozik, nagyobb valószínűséggel betegednek meg diabetes mellitusban. Ez a marker független a cukorbetegség egyéb kockázati tényezőitől.

A boka-kar index és a Framingham-pontszám szerepe a kardiovaszkuláris események és a halálozás előrejelzésében (metaanalízis)
JAMA 2008;300(2):197–208
A boka-kar index kóros értéke az atherosclerosis jele, és a kardiovaszkuláris kockázat megítélésben jól kiegészítheti a Framingham-pontszámot (Framingham risk score). Az 1950 óta összegyűlt irodalmi adatok elemzése azt mutatja, hogy a boka-kar index hasznos kiegészítő információ a kardiovaszkuláris kockázat tekintetében.


New England Journal of Medicine – NEJM

A HIV-1-vírussal történő szoptatás alatti fertőződés kiterjesztett antiretrovirális profilaxisa
NEJM 2008;359(2):119–129
A szerzők Malawiban, véletlen besorolásos, III. fázisú vizsgálatban tanulmányozták, hogy kiterjesztett antiretrovirális profilaxissal csökkenthető-e a HIV-1 anyatejjel történő átvitele. A csecsemők egyik csoportja egy adag nevirapint, majd egy héten át zidovudint kapott. A másik két csoportban ezt a kezelést két héten át napi egy adag nevirapinnal, illetve nevirapinnal és ziudovudinnal egészítették ki. A kiterjesztett profilaxisban részesült csoportokban a 9 hónapos korban vizsgált csecsemők között szignifikánsan kisebbnek bizonyult a HIV-1-fertőzöttek aránya.

A korai elválasztás hatása a HIV-mentes túlélésre zambiai gyermekek körében

NEJM 2008;3598(2):130–141
A vizsgálat nem igazolta azt a feltételezést, miszerint a HIV-fertőzött anyák csecsemőinek korai elválasztásával meg lehetne előzni a kicsik anyatejjel való fertőződését. A szoptatás 4 hónap utáni abbahagyásával nem sikerült csökkenteni sem a 24 hónapon belüli fertőződés arányát, sem a csecsemők HIV-fertőzéssel összefüggő halálozását.

Noninvazív lélegeztetés akut kardiális eredetű tüdőödémában
NEJM 2008;359(2):142–151
A folyamatos pozitív nyomású, illetve a noninvazív intermittáló pozitív nyomású lélegeztetés hatását vizsgálták akut kardiális okra visszavezethető tüdőödémában szenvedő betegeken. A fenti eljárások nem jártak terápiás előnnyel akut kardiális ok miatt kialakult tüdőödémában. Nem csökkent a korai halálozás, ugyanakkor hamarabb alakult ki respiratorikus és metabolikus distressz szindróma, mint standard oxigénkezelés mellett.


Medical Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés