2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

A világ nagy orvosi szaklapjainak tartalmából

A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) aktuális számainak tartalmából ajánljuk.

British Medical Journal – BMJ

A mediterrán étkezési szokások és a cukorbetegség
BMJ 2008;336(23):1348–1351
A mediterrán étkezési szokások egyértelműen csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának rizikóját. Az eredményt 13 000 spanyol egészséges egyetemi végzős diák szokásainak és objektív paramétereinek vizsgálatából négy és fél éves követés után vonták le.

A lumbális gerincsérv korai műtéti vagy tartós konzervatív kezelése az előnyösebb? Költségfelhasználási elemzés
BMJ 2008;336:1351–1354, illetve 1355–1358
Vajon a műtét vagy a hosszabb konzervatív kezelés a költséghatékonyabb terápia a 6–12 héten át fennálló isiász szindrómát okozó porckorong sérv esetében? A költségeket kilenc holland kórház adataiból számították. Az első közleményben a porckorongsérv okozta isiász szindróma 6 hónapos konzervatív kezelésének költségeit hasonlították össze a korán elvégzett műtét költségeivel. A második cikkben a kétéves követés adatait ismertetik a szerzők. A gyorsabb felépülés miatt a műtéti megoldás költségkímélőbb. Két év után a korai műtéti megoldások mellett a gyors gyógyulás szól, de a kétéves eredményekben már nem volt meghatározó költségbeli különbség a két terápiás forma között.

Injectióban adott dexamethason hatása erős migrénes fejfásban
BMJ 2008;336(23):1359–1361
A dexamethason hatását, illetve az újabb fejfájásos epizód kialakulását vizsgálták erős migrén okozta fejfájásban. A metaanalízis eredményeként javasolt a standard terápia mellé dexamethasont is adni, mert így az újabb erős fejfájás rizikója jelentősen csökkent.


The Lancet

Ápolók által koordinált kardiovaszkuláris prevenciós program (EUROACTION)
Lancet 2008; 371(23):1999–2012
Az ápolók által koordinált, multidiszciplináris, otthoni kardiovaszkuláris prevenciós programba koszorúér-betegségben szenvedőket és nagy kardiovaszkuláris kockázatú betegeket vontak be nyolc európai országban, az alap- és kórházi ellátás szintjén. A program hatékonyságát elemező szerzők véleménye szerint csak a helyi elvárásoknak megfelelően módosított országos kardiológiai prevenciós programokkal lehet eredményes kariovaszkuláris rizikócsökkentést elérni.

Carbocistein hatása a COPD akut exacerbációjára
The Lancet: 2008; 371(23):2013-2018.
A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) patofiziológiája igen összetett. A romló légzésfunkció hátterében fokozott váladéktermelés, légúti gyulladás és oxidatív stressz szerepe egyaránt ismert. Kínai kollégák azt vizsgálták, hogy a carbocistein mint mucolyticum és antioxidáns, illetve gyulladáscsökkentő hatású készítmény, képes-e mérsékelni a COPD kiújulásának gyakoriságát éves szinten. A kezelés hatására szignifikánsan csökkent az exacerbációk száma. A vizsgált populációban szerzők a carbocisteint hasznos megelőző kezelések, szélesebb körű alkalmazását pedig megfontolásra érdemesnek tartják.

Percutan felszívódó E. coli-vakcina az utazók hasmenése ellen
Lancet 2008; 371(23):2019–2025
Az utazók hasmenéses megbetegedéséért gyakran az enterotoxicus Escherichia coli (ETEC) tehető felelőssé. A kórokozó hőlabilis enterotoxinját tartalmazó, bőrön át felszívódó vakcina hatásosságát és biztonságosságát vizsgálták Mexikóba és Guatemalába utazóknál. A pecutan vakcináció (tapasz) biztonságos és kellő immunogenitású volt. Kedvező hatásúnak bizonyult a hasmenéses fertőzések számának csökkentésében, megbetegedés esetén pedig a tünetek súlyosságának mérséklésében.


Journal of American Medical Association (JAMA)

Az erős fény és a melatonin hatása a kognitív és nem kognitív működésre idős betegeknél
JAMA 2008;299(22):2642–2655
A demens betegek és ápolóik életét erősen megkeserítik a felborult alvási szokások. Vizsgálták, hogy a két nagy biológiai ritmusszabályozó: a fény és a melatonin tud-e pozitívan hatni a kognitív és nem kognitív funkciókra. A placebokontrollos tanulmányban 5 éven keresztül vizsgálták a betegeket. Az erős fénynek jó hatása volt bizonyos kognitív és nonkognitív működésekre, a melatoninnal viszont romló hangulatot tapasztaltak egyéb pozitív hatások mellett. Így a melatonin-terápiának csak fényterápiával együtt van ebben a kórképben létjogosultsága.

A QRS időtartamának jelentősége szívelégtelenségben és csökkent bal kamrai ejekciós frakciónál
JAMA 2008;299(22):2656–2666
A QRS időtartamának jelentősége nem teljesen ismert dekompenzáció és csökkent balkamra-funkció esetén. A megnyúlt QRS megjelenése gyakori a bal kamra funkciózavara okozta szívelégtelenség miatt kórházba került betegek körében. Önállóan is rossz prognosztikai jel a túlélés tekintetében.


New England Journal of Medecine – NEJM

Az intenzív glükózszint-csökkentés hatása 2-es típusú diabéteszben
NEJM 2008;358(24):2545–2559
A 2-es típusú diabétesz és a kardiovaszkuláris rizikó mértéke összefügg a glikált hemoglobin (HbA1c) szintjével. Ennek alapján a HbA1c normáltartományon belül tartása kedvező hatással lehet a betegség hosszú távú kimenetelére a nagy rizikójúak esetében. Intenzív vércukorkontroll segítségével a HbA1c célértéke tartható volt, de a várt rizikócsökkenés nem következett be. Ebben a vizsgálati csoportban szignifikánsan nagyobb súlygyarapodás és több kezelést igénylő hipoglikémiás epizód jelentkezett, valamint számottevően megnövekedett a mortalitás, ami az intenzív glükóz csökkentő kezelés eddig fel nem ismert káros hatására utalhat.

Sejtkultúrán létrehozott teljes H5N1 vírus vakcina klinikai vizsgálata
(A Clinical Trial of a Whole-Virus H5N1 Vaccine Derived from Cell Culture)

NEJM: 2008;358(24)2573-2584.
A H5N1 madárinfluenza-vírus szárnyasok közötti terjedése és az előforduló emberi fertőzések arra utalnak, hogy a vírus potenciálisan képes humán pandémia létrehozására. Ennek megfelelően sürgető a megfelelő H5N1 vakcina kifejlesztése, amely lehetőség szerint a H5N1 különböző variációi ellen egyformán védelmet biztosít. A sejtkultúrán tenyésztett teljes vírust tartalmazó vakcina különböző dózisait és a kiváltott antitesttermelés hatékonyságát vizsgálták önkénteseken. A két oltásból álló sorozat akkor bizonyult leghatékonyabbnak, ha 7,5 vagy 15 mikrogramm dózisban tartalmazott hemaglutinin antigént és adjuváns kezelés nélkül alkalmazták. Ennek hatására az oltottaknál nagy arányban jelent meg különböző H5N1-vonalak esetében is hatékony antitesttermelés.

A 6p22-es kromoszóma-lókusz kapcsolata a klinikailag aggresszív neuroblastomával
NEJM 2008;358(24)2585–2593
A neuroblastoma a fejlődő központi idegrendszer ismeretlen eredetű rosszindulatú, gyakran letális daganata, amely általában kisgyermekeket érint. A betegség genetika hátterét vizsgálták európai populációban. A 6p22-es kromoszomális lokalizációban, a FLJ22536-os és FLJ44180-as géneket érintő három single-nucleotid polimorfizmussal (SNP) találtak szignifikáns összefüggést. Ezek a genetikai variációk neuroblastoma kialakulására való hajlamot jelölnek, illetve fennálló megbetegedés esetén prognosztikai értékük lehet.

Medical Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés