2024. július. 06., szombat - Csaba.
hirdetés
hirdetés

Kitekintő

A Világ Egészségügyi Csúcstalálkozó: célkitűzések és kilátások

Utolsó stádiumához érkezett a felkészülés a Berlinben, október 14–18-án megrendezésre kerülő Világ Egészségügyi Csúcstalálkozóra (World Health Summit).
A csúcstalálkozó fővédnökei Angela Merkel és Nicholas Sarkozy, az eredeti cél az egészség és az egészségügy kihívásainak megvitatása egy világméretű fórumon. A szervezők azonban ennél többet akarnak. Céljuk, hogy a munkacsoportok kulcsfontosságú megállapításaiból dokumentum készüljön, ajánlásokkal és akciókra való felhívásokkal, amelyet az októberi találkozó után akarnak kiadni.

Az eseményt szerkesztőségi közleményben beharangozó Lancet a csúcstalálkozó partnere, ebben a minőségében két ismertetőt, három kommentárt és egy speciális beszámolót fog megjelentetni. A csúcstalálkozó struktúrája és célkitűzései egyaránt ambiciózusak. A konferencia mindhárom napja politikusok szándéknyilatkozataival fog kezdődni. Ezt szakmai témabevezetés követi, majd 4–5 munkacsoport vitat meg széleskörű kérdéseket, a szociális-gazdasági változások hatásától az egészségügyi ellátásra, az időskori krónikus megbetegedések gyerekkori megelőzéséig.

Minden nap végén plenáris vitában foglalják össze a munkacsoportok megállapításait, ez képezi majd az alapját az ajánlásoknak. A csúcstalálkozó központi napjai mellett az M8 Szövetség – akadémiai, egyetemi intézetek nemzetközi hálózata – szimpóziumokat szervez és lesznek egyéb események is.

Mint minden ilyen vállalkozásnál, nagyok az elvárások, és nem hiányoznak a kritikai megjegyzések sem. Így például az Emberek Egészség Mozgalma (People’s Health Movement) nyilatkozatot adott ki, amelyben megkérdőjelezik a gyógyszergyári és egyéb delegáltak jelenlétének a jogosságát. Megkérdőjelezik magának a csúcstalálkozónak a szerepét is, mivel van az egészségnek hivatalos képviselete, a WHO.

A csúcstalálkozó sok, az egészségügy szempontjából érintett között kezdeményez vitát, és kifejezett célja, hogy különböző háttérből érkező partnereket hozzon össze. Önmagát a döntéshozók tanácsadói testületeként jellemzi. Lehet, hogy a résztvevők közötti arány nem ideális, és későbbi csúcstalálkozóknak tanulniuk kell a hibákból.


cimkék

hirdetés

Könyveink