hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

A Vészhelyzetben már megoldották volna...

A kórházsorozatok növelik a hazai orvosok veszélyeztetettségét. Ez az egyik melléktanulsága az első olyan hazai kutatásnak, amely a mentősöket ért támadások okait vizsgálta - írja a Népszabadság.

- Arról senki nem gyűjt adatot, hogy évente hány egészségügyi dolgozót ér támadás Magyarországon a munkája közben. Az utóbbi években viszont úgy tűnt, megszaporodtak a beteghez érkező orvosok, ápolók elleni támadások. Ezért vágtunk neki az első térségi kutatásnak. Ez a mentősök elleni támadásokat elemzi. Az okokra, összefüggésekre voltunk kíváncsiak - mondta a lapnak dr. Breitenbach Géza, az Észak-magyarországi Mentőszolgálat regionális orvos-igazgatója, a kutatás vezetője. - A vizsgálatban arra kértük a régió mentőseit, hogy valamennyi őket ért támadást és azok körülményeit regisztrálják. A kérdőívek adatai alapján az évi több mint 160 ezer mentésből 37 alkalommal érte agresszió a mentősöket.
A vizsgálat egyik érdekes megállapítása, hogy a "támadók" gyakran a kiérkezési időt találják túl hosszúnak. Előfordult, hogy a hívást fogadó diszpécser stílusát érezték arrogánsnak, és ezt torolták meg a helyszínen. Gyakori a szóbeli tettlegesség, ami könnyen fajul lökdösődéssé. Volt olyan mentős, akit késsel fenyegettek, megrúgták, leköpték.
A támadásoknak csak a kisebb hányada végződik azzal, hogy a végén a mentős is orvosi ellátásra szorul. Breintenbach Géza szerint az ellátóknak nincs túl sok eszközük a védekezésre. A kutatásból az derült ki, hogy az esetek többségében "jó szóval" próbálták leszerelni a támadókat, de ez nem túl hatékony: előfordult, hogy az ajtót kellett kitámasztani, hogy az üldözők ne érjék utol a beteggel menekülő mentősöket.
A jelzett esetekből 13 alkalommal már a híváskor sejteni lehetett, hogy a helyszínen agresszióra lehet számítani, de a mentőnek ilyenkor is mennie kell, legfeljebb rendőri védelmet, kíséretet kér az autó. Érdekessége a hazai kutatásnak, hogy az esetek többségében, még ha van is "nézőközönség", csak a rendőrök segítenek a megtámadott mentősöknek - a bámészkodók nem avatkoznak közbe. A konfliktusoknak így általában a rendőri beavatkozás vet véget. - Sajnos a kérdőívekből egyértelműen kiderül, hogy a mentősök nincsenek felkészülve az ilyen helyzetekre

Forrás: Népszabadság


Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés