A vegetariánusoknál gyakoribb a bélrák, mint a húsevőknél
 A vegetariánusok körében általában kevesebb a rákos megbetegedés, de ezen belül meglepő módon gyakoribb a vastagbél- és végbélrák, mint a húsevőknél – állapították meg brit tudósok. Pedig eddig az volt a feltételezés, hogy a sok vörös hús okoz bélrákot, és ettől éppen a sok zöldség és gyümölcs védene.
A vegetariánusok körében általában kevesebb a rákos megbetegedés, de ezen belül meglepő módon gyakoribb a vastagbél- és végbélrák, mint a húsevőknél – állapították meg brit tudósok. Pedig eddig az volt a feltételezés, hogy a sok vörös hús okoz bélrákot, és ettől éppen a sok zöldség és gyümölcs védene.A brit kutatásról a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be hétfőn. A kutatók 52 700 olyan személyt vizsgáltak meg most, akiknek az adatai az 1990-es évek óta állnak rendelkezésre. A vizsgálati alanyokat 4 csoportra osztották táplálkozási szokásaik szerint: húsevőkre, halevőkre, vegetariánusokra és veganokra, akik még tejterméket sem fogyasztanak.
Az új vizsgálat szerint lényegesen kevesebb rák fordult elő a halevőknél és a vegetariánusoknál, mint a lakosság átlaga. Viszont a kutatók legnagyobb megdöbbenésére a vegetariánusoknál kiugróan gyakoribb volt a vastagbél- és végbélrák, mint a másik három csoportban.
Vagyis a vegetariánusoknál több volt a bélrák, mint a húsevőknél, ami teljesen ellenkezik az általános feltételezéssel. A brit kutatásról szóló tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos lapban jelent meg.
Független Hírügynökség





 
                     
                    