hirdetés
2024. december. 22., vasárnap - Zéno.
hirdetés

 

A vegetáriánus étrend sem tesz csodát

A fejlett országok lakosságának mind több gondot okozó elhízását sokan a vegetáriánus, sőt nyers ételek fogyasztása révén remélik mérsékelni. A brit Journal of Nutrition című, élelmezési szaklapban közölt, Németországban lefolytatott vizsgálatról szóló beszámoló lehűti e reményeket.




Százkilencvennyolc német vegetáriánus vállalta, hogy tartósan fogyasztanak 95 százalékban természetes anyagokból készült, zömmel nyers ételeket. Szervezetükben ezután normális A-vitamin mennyiséget és aránylag magas béta-karotin szintet mértek. Viszont a paradicsomban és más zöldségfélékben található, hatásosan antioxidáns likopénből a szükségesnél kevesebbet.
A folyóirat az Egyesült Államokban, az ohiói Állami Egyetemen kutató Steven Clinton táplálkozástan professzort idézi, aki szerint ez a példa is igazolja, hogy a nyers zöldségek fogyasztása távolról sem garancia a karcsúnak maradásra. Nagyon sok függ az ételek elkészítési módjától is. Mivel a vegetáriánus ételeket is fel kell melegíteni és fogyaszthatóra kell puhítani, arra többféle megoldást is alkalmaznak az elhízástól tartók. Saját - és más hasonló intézmények - vizsgálatai alapján azt állapította meg, hogy szinte zöldség- és gyümölcsféleként változik azoknak a tápanyagaikat megtartó módon való elkészítése. A legtöbb tápanyagot a főzés, aztán a kuktában gőzölés távolítja el, a legkevesebbet a mikrohullámú melegítőben előkészítés.
Másfélezer amerikai főiskolai hallgató megkérdezéséből pedig azt derítették ki, hogy míg kamaszkorukban hittek a természetes ételek egészséget megtartó hatásában, s ezért inkább a gyümölcsöket és zöldségeket részesítették előnyben, húszévesen már elsősorban a jóízű ételeket kedvelték.
A kutatók külön felhívják a figyelmet arra, hogy a vegetáriánus koszt unalmasságát enyhítő műhúsokban, például hizlaló anyagokat nem tartalmazó virslikben, szalámikban nagyon sok a só, ami viszont a vérnyomást fokozza.
Végeredményben az bizonyosodott be, hogy a minden igényt (a szervezet egészségesen tartása, az elhízás akadályozása, a szervezet szükséges anyagokkal ellátása, az ételek ízletesre elkészítése, az előkészítés gyorsasága stb.) betartó táplálkozáshoz mindenkinek élelmiszer-vegyészeti ismeretekkel kellene rendelkeznie. Amellett a kímélő koszt rendszerint anyagi többlet-ráfordításokkal is jár.
S bár jó néhány közismert és tisztelt személyiség kifejezetten vegetáriánus, a mindenféle ételt fogyasztók között is szép számmal akadnak kilencven évet egészségesen és karcsúan megért embertársaink.



(Szűcs József) MTI-Press

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink