hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A Twitter és a Facebook: a segítség eszközei is

A haiti földrengés túlélői a Twitteren és a Facebook közösségi portálon is keresik hozzátartozóikat.
A Twitter – a rövid, legfeljebb 160 karakteres üzenetek továbbítását lehetővé tévő mikroblog-szolgáltatás – az elsők között volt, amelyre szinte a földmozgással egy időben kerültek fel a pusztítás mértékét érzékeltető beszámolók. A humanitárius szervezetek a túlélők üzenetei és a mobiltelefonokkal készített képek, videók alapján tudták felmérni, hogy a karib-tengeri országban milyen állapotokra számíthatnak. Wyclef Jean haiti származású amerikai zenész 1,3 millió twitteres követőjének a szolgáltatáson keresztül üzente meg, hogy imádkozzanak Haiti népéért. Az általa létrehozott Yele jótékonysági alapítvány a hét közepén már a 10 legnépszerűbb topik között szerepelt.
 
A Vöröskereszt és a Segítség Haitinak nevű szervezet bejegyzése szintén a legnépszerűbb témák között szerepel. A földrengés túlélői közül az, aki teheti, a közösségi portálok segítségével próbálja hozzátartozóját megkeresni. A Facebookon több mint 160 ezren csatlakoztak a „haiti földrengés” felhasználói csoporthoz, hogy megosszák egymással információikat. Az elveszett hozzátartozókról, barátokról több mint 4700 fényképet töltöttek fel ottani idő szerint péntek reggelig.
 
A Nemzetközi Vöröskereszt oldalán a http://www.icrc.org/familylinks címen található családegyesítő szolgáltatásra legkevesebb 13 400 túlélő regisztrált. A nemzetközi segélyszervezet becslései alapján a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földmozgás halálos áldozatainak száma 45–50 ezer körül lehet.
 
sg.hu/MTI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés