2021. szeptember. 19., vasárnap - Vilhelmina.
hirdetés
hirdetés

Szexuálisan aktívak, szinglik és nem védekeznek

A legfrissebb felmérések alapján egyre többen már a kamaszkor elején átesnek az első szexuális együttléten: bár a 15 -19 éves lányok 84%-a és csaknem minden fiú szinglinek vallja magát, 16 éves kor felett a megkérdezettek fele már aktív szexuális életet él.

Ennek ellenére minden második családban továbbra is tabutéma a szexualitás, és a megfelelő védekezésről sem tudnak sokat a fiatalok: a tinédzser lányok fele egyáltalán nem védekezik az első együttlétnél, a 16-25 év közötti fiatalok negyede pedig még soha nem használt védekezési eszközt.1 Szintén kevesen ismerik a nemi úton terjedő betegségeket (például a HPV-t) és a rendelkezésre álló megelőzési módokról sem tudnak. A hiányos felvilágosításért a szülők és az iskola egyaránt felelős – a fogamzásgátlás világnapja alkalmából egy budapesti gimnázium magára vállalta az úttörő szerepet, és alternatív szülői értekezletet tartottak, ahol szakértők segítségével beszélgettek a témáról.

Évente csaknem 16 millió 19 év alatti lány ad életet gyermekének világszerte, amely az összes szülés 11%-át jelenti.3 Bár hazánkban ez az arány jóval kedvezőbb (1000 tizenkilenc év alatti lány közül csak 22 szül gyermeket), az abortusz gyakorisága továbbra is csak kis mértékben csökken a tizenévesek körében.4 Az esetek hátterében többek között a felvilágosítás hiánya áll: a megfelelő szülői támogatás sokat segíthet a statisztikák javításában, a szülők többsége viszont kerüli az ehhez hasonló beszélgetéseket, tízből hat diák pedig egyenesen retteg, nehogy szóba kerüljön otthon a szexualitás.1 Bár többségük részt vesz iskolai felvilágosító órán, a felelős szexuális magatartást mégsem sikerül elsajátítaniuk, mert az iskolák többsége nem fektet kellő hangsúlyt a minőségi szexuális oktatásra.5

Az iskolai felvilágosítás legtöbbször hiányos és korszerűtlen

A szexuális úton terjedő betegségekről szintén kevés szó esik kamaszkorban. Ennek köszönhetően minden negyedik 25 év alatti fiatal úgy gondolja, hogy a nemi betegségek kizárólag aktus útján terjednek1, és hosszabb ideig fennálló, látható tünetek hiányában egyáltalán nem foglalkoznak a kérdéssel. Pedig számos fertőzés (például a humán papillómavírus) orális és anális szex útján, közös intimborotva használattal, sőt, akár egy hevesebb csókkal is átadható, hiszen a kórokozó bőrkontaktus útján is képes terjedni.

Akadnak olyan nemi betegségek, amelyek hónapokig, vagy a HPV esetén évekig lappanghatnak tünetmentesen, és súlyos, akár rákos megbetegedéseket is okozhatnak. Bár óvszeres védekezéssel a legtöbb fertőzés megelőzhető, a HPV esetén például az óvszer csak részleges védelmet nyújt. Ezért (is) lenne fontos, hogy az iskolában és otthon, a szülőkkel is szóba kerüljön a szexualitás, és tisztában legyenek a fiatalok a nem kívánt terhesség és a nemi betegségek elleni hatékony védekezéssel – hívta fel a szülők figyelmét dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a fogamzásgátlás világnapja alkalmából szervezett alternatív szülői értekezleten.

A minőségi oktatás részeként a felvilágosítás a leghatékonyabb eszköz arra, hogy a serdülőkorúak elsajátítsák a felelős szexuális magatartást, és a családalapításra a megfelelő időben, a megfelelő partnerrel kerüljön sor. Ehhez azonban nyitottságra van szükség az iskolák részéről, hogy a felvilágosítás ne egy kényelmetlenül eltöltött, unalmas és szinte haszontalan 45 percet jelentsen, hanem a saját nyelvükön szólhassunk a kamaszokhoz, legyen időnk megnyitni őket és válaszolhassunk a kérdéseikre – fejtette ki Séllei Györgyi, szexedukátor.

„Ahhoz, hogy fel tudjuk venni a harcot a nem kívánt terhességgel és a szexuálisan terjedő betegségekkel szemben, az első lépés, hogy egy olyan generáció nőjön fel, aki a megfelelő felvilágosításnak köszönhetően fel tudott készülni a szexuális életre. Ezért is támogatjuk teljes szívvel az olyan törekvéseket, mint a fogamzásgátlás világnapi alternatív szülői értekezlet, ahol a szülők és az iskolák elsőkézből hallhatják, hogyan lehetne sokkal jobb eredményeket elérni ezen a kényes területen – hangsúlyozta Keresztúri József, a Nemes-Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium igazgatója.

Még mindig félünk beszélni a szexről

A legtöbb családban a szex szó még mindig tabunak számít, és sok szülő nem gondol bele, hogy a kellő lelki és anyagi támogatás hiányában hosszú távon sokkal komolyabb problémákkal kell szembenézniük, mint egy kényelmetlen beszélgetés. A magyar szülőknek csupán a tizede támogatja anyagilag a gyermekét, ha fogamzásgátlásról van szó, ami közvetve ahhoz vezet, hogy minden hetedik szexuális életet élő tinédzser inkább sürgősségi fogamzásgátlásra költ1 – hívta fel a figyelmet Rozs Erika, szexuálpszichológiai szakpszichológus. „Ha beszélgetünk otthon a szexről (például az iskolában ingyenesen igényelhető HPV-oltás kapcsán), és gondoskodunk arról, hogy az adott pillanatban legyen óvszer a gyermekünknél, számos betegségtől megóvhatjuk, nem beszélve a nem kívánt terhesség okozta fizikai és lelki megterhelésről” – tette hozzá.

A szexuális úton terjedő betegségek megelőzése szintén kulcsfontosságú, ugyanis a kellemetlen tünetek mellett súlyos megbetegedéseket is okozhatnak: a HPV felel például a méhnyakrákos esetek döntő többségéért.6

A HPV igen gyakori fertőzés, amely hosszabb távon méhnyakrákot, hüvely-, és szeméremtesti rákot, végbélnyílás körüli daganatot és nemi szervi szemölcsöt is okozhat. Ma már létezik a vírus ellen védőoltás, amelyet a 7. osztályos, 13. életévüket betöltött lányok ingyenesen igényelhetnek Magyarországon is” – fejtette ki Szőnyi György. „Ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy a betegség férfiaknál is okozhat nemi szervi szemölcsöt, illetve rákos elváltozásokat, ezért a két-, négy- vagy kilenckomponensű oltás beadását nem csak a hölgyeknek, hanem minden 9 évesnél idősebb fiúnak és férfinak javaslom. Mivel a szervezetben egy legyőzött HPV-fertőzés után se alakul ki automatikus védettség, a szexuális élet megkezdése után is érdemes beadatni a vakcinát” – tette hozzá a szakértő.

További információ: www.hpvdoktor.hu

Források

1 Az NRC kutatása 500 fős mintán, a 16-25 év közötti magyar fiatalok körében készült, 2016 májusában

2 ADOLESCENT PREGNANCY: A Review of the Evidence, UNFPA, New York, 2013

3 Adolescent sexual and reproductive health: The global challenges, Jessica L. Morris, Hamid Rushwan, International Federation of Gynecology and Obstetrics, London, UK, Published by International Federation of Gynecology and Obstetrics and John Wiley&Sons Ltd., 2015

4 https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/nepmozg/nepmoz15.pdf, Letöltés dátuma: 2017. 09. 20.

5 Simich R, Védőnő, 2016, WOMN-1174823-0007

6 Bruni L, Barrionuevo-Rosas L, Albero G, Serrano B, Mena M, Gómez D, Muñoz J, Bosch FX, de Sanjosé S. ICO Information Centre on HPV and Cancer (HPV Information Centre). Human Papillomavirus and Related Diseases in the World. Summary Report 27 July 2017., http://www.hpvcentre.net/statistics/reports/XWX.pdf, Letöltés dátuma: 2017. 09. 20.

(forrás: MSD Pharma Hungary Kft.)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Én használok maszkot és mindenki mást is erre buzdítok, a tudomány eredményeire alapozott szakmai álláspont jelenleg ez.

Leszólítottunk pár koronavírust tagadó vagy az oltást ellenző járókelőt, és a beszélgetés során hirtelen megjelent dr. Kemenesi Gábor virológus.