hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

A kormányfő többet egyeztetne az ellenzékkel

A többség szerint Gyurcsány távozik

Gyurcsány Ferenc a többség véleménye szerint nem tölti ki a ciklust. Legalábbis ez derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amelyet az MTV Az este és a Népszabadság megbízásából készített. A megkérdezettek 34 százaléka szerint a kisebbségi kormányzás kitart 2010-ig, 33 százalék szerint csak néhány hónapig, 17 százalék szerint pedig az uniós választásokig.

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc hivatalában marad-e 2010-ig, a megkérdezettek 34 százaléka felelt igennel, 51 százaléka nemmel, 15 százalék nem nyilvánított véleményt. A válaszadók 61 százaléka szerint mindkét koalíciós fél felelős a kialakult helyzetért, 17 százalék csak az SZDSZ-t, 5 csak az MSZP-t, személy szerint csak Gyurcsány Ferencet  viszont 12 százalék okolja.
A válaszolók többsége, 54 százaléka azt mondja, a krízisből mély gazdasági válság alakulhat ki, 14 százalék szerint a gond csak politikai jellegű, 22 százalék szerint a gazdaság túléli a válságot, de a reformok megállnak.
A megkérdezettek 37 százaléka szerint előrehozott választások oldják meg a helyzetet, 14 százalék úgy látja, marad a miniszterelnök, szintén 14 százalék szerint a kormányfő távozik és visszatér a koalícióba az SZDSZ, 22 százalék szerint pedig az MSZP kisebbségben 2010-ig hatalmon lesz.
Arra a kérdésre, hogy milyen megoldást szeretne, a válaszadók 49 százaléka mondta azt, hogy előrehozott választást, 17 százalék hagyná hivatalában a kormányfőt, 12 százalék szeretné a kormányfőt meneszteni és az SZDSZ koalícióba való visszatérését, további 12 százalék pedig az MSZP-nek a mandátum végéig kitartó kisebbségi kormányzását választaná.
A megkérdezettek 38 százaléka úgy látja: a választásokig már nem lesznek reformok, mert ezt már egyik párt sem vállalja, 12 százalék szerint a változtatásokat ideiglenesen fagyasztják be, 37 százalék szerint lesznek reformok, de azokat jóval több egyeztetés, társadalmi párbeszéd előzi meg. A megkeresettek 41 százaléka kedvező változásban reménykedik, 36 százalék pesszimista, 23 százalék pedig nem tudja, hogyan viszonyuljon a helyzethez - derül ki a Szonda felméréséből

 

Forrás: Magyar Rádió

Gyurcsány Ferenc szerint kisebbségi kormányzás esetén kabinetje aktív, cselekvő politikát folytat majd, sok jó kezdeményezéssel. A miniszterelnök erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt. Tartani fogják a kormány- és a konvergenciaprogramot – hangsúlyozta a kormányfő. Elképzelése szerint korábban kezdik majd az egyeztetéseket a tervezett intézkedésekről, és több egyeztetés lesz az ellenzéki pártokkal, köztük az SZDSZ-szel is.
Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy a szakmai kérdésekben az elmúlt években is sokszor szavaztak együtt a kormánypártok és az ellenzék, az MDF pedig a reformtörvények egy részét is támogatta. A kormányfő az interjúban megerősítette, hogy a koalíciós egyeztetésen Kóka János egyértelművé tette, semmiképpen nem maradnak a koalícióban. Az SZDSZ akkor is kilépett volna, ha az MSZP kezdeményezi a pénztártörvény módosítását a Országgyűlésben.
A kormányfő arra a kérdésre, mondott-e olyat a hétfői elnökségi ülésen, hogy ha ő az akadálya a koalíció fennmaradásának, akkor félreáll, azt válaszolta: soha nem mondott mást. "Az első perctől azt mondom, hogy ebben személyes érdekeim nincsenek. Gyurcsány Ferencnek azt kell tennie, ami a kormányzás érdeke. Ha a kormányzásnak az az érdeke, hogy a miniszterelnök maradjon, amiről a kormánypártok dönthetnek, akkor marad, ha nem, akkor menni kell" - fogalmazott.

Forrás: MTI


Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés