hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Táplálkozás

A többletkilók nem segítik a terhességet sem

Az Egészségügyi Világszervezet az elhízást „napjaink egyik szembeötlően látható, mégis elfeledett közegészségügyi problémájának” nevezi és hozzáteszi, hogy „az a veszély fenyeget, hogy a fejlett és a fejlődő országokban egyaránt általánossá válik.”

Világszerte mintegy 312 millió ember elhízott. A nők átlagos BMI-értéke a világon mindenütt általában nagyobb, mint a férfiaké (életkortól függetlenül), és közöttük gyakoribb az elhízás is. Mivel az elhízással számos anyai és magzati/újszülöttkori szövődmény is együtt jár, a szülész-nőgyógyászoknak, illetve a várandós nő gondozásában részt vevő minden szakembernek részletesen át kell tekinteni az ezzel kapcsolatos veszélyeket, különösen azelőtt, hogy egy elhízott nő terhességre vállalkozna. Minél nagyobb a BMI értéke, annál nagyobb a szövődmények valószínűsége.

Nagyobb BMI-érték esetén fokozott a csökkent szénhidráttolerancia kockázata. Elhízott terhes nők esetében az éhomi és a étkezés utáni plazma-inzulinszintek nagyobbak, mint nem elhízottaknál. A terhességi cukorbetegség előfordulási gyakorisága még a kismértékben túlsúlyos várandósoknál is 6,5–ször akkora, mint a normális testsúlyú terhesekben, elhízott (BMI>30 kg/m2) terheseknél pedig az incidencia akár a normális súlyúaknál észlelt húszszorosa is lehet.

Elhízott várandósoknál anyai hemodinamikai zavarok - magasabb artériás vérnyomás, fokozott hemokoncentráció, megváltozott szívműködés - jelentkezhetnek. Szignifikánsan gyakoribbak a magas vérnyomással járó betegségek (terhességi hipertónia, preeklampszia) is. A magas vérnyomás betegség előfordulási gyakorisága 2,2–21,4-szeres, a preeklampsziáé 9,7-szeres a kontrollokhoz képest.

Az elhízás kismértékben emeli a húgyúti fertőzések és a légúti betegségek kockázatát is, a thromboemboliás betegségek kialakulásának a veszélye is mérsékelten emelkedik. Elhízott anyáknál a nem elhízott kontrollokhoz képest 37,5%-kal nagyobb annak a valószínűsége, hogy a gyermek fejlődési rendellenességgel (döntően velőcsőzáródási rendellenességgel és szívfejlődési rendellenességekkel) születik.

Az elhízott nők terhességével kapcsolatos összefoglaló közlemény – dr. Vrecenár László kommentárjával kiegészítve – a Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle ez évi 2. számában olvasható.

Dr. Simonfalvi Ildikó

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés