2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Távgyógyítás Kanadában

Ma már megvalósítható, hogy az egészségügyi adatokat és videókat a távoli, vidéki kórházakból nagy centrumok stroke neurológusaihoz továbbítsák, és így a beteg olyan ellátáshoz jut, mintha a szakértő is a betegszobában lenne – erről számoltak be októberben a Kanadai Stroke Kongresszuson.

A lefolytatott vizsgálat azt mutatta ki, hogy azok a vidéki betegek, akiket a Telestroke-nak nevezett új technikával vizsgáltak ki, ugyanolyan arányban kaptak egy fontos gyógyszert, a szöveti plazminogén aktivátort (tissue plasminogen activator, tPA), mint a nagyvárosi stroke központokban kezelt páciensek. (A tPA feloldja a vérrögöket, és ha a stroke első tüneteit követő 4,5 órán belül alkalmazzák, kivédheti a stroke okozta agykárosodást.)

Amellett, hogy a Telestroke segítségével a távoli vidékek betegei is jobb ellátáshoz jutottak, alkalmazásával egyben jelentős költségmegtakarítást is elértek – számolt be róla dr. Thomas Jeerakathil, az Albertai Egyetem neurológusa.

„A Telestroke arra szolgál, hogy mintegy elvigye a szakértőket a vidéki kórházakba, és ezzel olyan kezeléseket lehet biztosítani, amelyek egyébként nem állnának a beteg rendelkezésére. Fontos szempont, hogy azonnali távvizsgálatot tesz lehetővé, semmilyen késedelmet nem okoz” – mondta dr. Jeerakathil.

A vizsgálat négy évig tartott Alberta tartományban, és tíz stroke centrum neurológusai segítették a távoli, észak-albertai kórházakat. Ez idő alatt több mint 500 személy részesült tPA kezelésben, és közülük 119-et a Telestroke segítségével láttak el. Enélkül a betegek nem kapták volna meg a tPA kezelést vagy nagyobb kórházba szállították volna őket, ami időveszteséggel járt volna.

A Telestroke-nak köszönhetően 50 százalékkal csökkent azoknak az eseteknek a száma, akiket vidékről az Edmontoni Egyetemi Kórház sürgősségi osztályára szállítottak. Egyes kis kórházak esetében 92 százalékkal csökkentek az átszállítások.

A Telestroke lehetővé teszi, hogy egy kis kórház is stroke centrumnak számítson, feltéve, ha van néhány speciálisan képzett szakápolójuk, bármikor rendelkezésre áll a CT, és be tudnak adni tPA-t.

„A Telestroke-ot egyelőre nem használják ki eléggé Kanadában” – mondta dr. Antoine Hakim, a Canadian Stroke Network tudományos igazgatója. „A stroke ellátás felmérése során az derült ki, hogy a stroke betegeknek kevesebb mint 1 százaléka esetében történt Telestroke konzultáció. Ez a vizsgálat egyértelműen igazolta, hogy a földrajzi távolságot legyőző Telestroke-kal életeket lehet menteni és pénzt is lehet spórolni.”

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink