hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A szuperszámítógépeket is segítségül hívják a rák ellen

A súlyos betegeket már nemcsak neves specialisták, hanem az IBM Watson névre "keresztelt" szuperszámítógépe is segítheti a gyógyulásban.

Magyarországon a diagnosztizált daganatos betegségek lakosságszámra vetített aránya közel van az európai átlaghoz. A halálozási arány azonban drámai: egy magyar rákos betegnek sokkal rosszabbak az esélyei, mint bármelyik más uniós állampolgárnak, de még a régióban és a Balkánon is többen gyógyulnak meg, mint nálunk.

 

100 ezer lakosra jutó daganatos megbetegedésekből eredő halálozások száma (2014)

 

Halálozások száma

EU (28) átlag

261,5

Magyarország

348,1

Forrás: Eurostat

 

Watson, Big Data és mesterséges intelligencia

Az orvostudomány a szuperszámítógépeket is segítségül hívja a rák ellen. Az IBM Watson nevű szuperszámítógépe, és az azon futó mesterséges intelligencia szoftver nagyon sokat tud: óriási mennyiségű betegadatot dolgoz fel, ismeri majdnem az összes létező orvostudományi könyvet, szakcikket, és ezeket elemezve valós idejű, személyre szabott válaszokat ad egy-egy beteg egészségügyi kérdéseire. Ez a módszer, szaknyelven a "big data" elemzés, a rákdiagnosztizálási és -kezelési lehetőségekben nyújt segítséget, az alapvető kezeléstől kezdve a klinikai kísérleti stádiumban lévő kezeléseken át a precíziós orvoslásig. Elsődleges célja, hogy megakadályozza a téves diagnózis és a nem megfelelő kezelés gyakran fájdalmas következményeit.

Az, hogy a szuperszámítógép az elérhető adatok alapján személyre szabott ajánlásokat ad a diagnózisra és a kezelésre vonatkozóan, természetesen nem helyettesíti az orvosok végső döntését, inkább egyfajta másodlagos diagnózisként támogatja munkájukat. Mindez azért is fontos, mert a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. idén februárban végzett kutatása[1] szerint súlyos betegség diagnosztizálása esetén a magyarok jelentős része nem elégedne meg csupán egy orvosi szakvéleménnyel, a megkérdezettek fele másodlagos, míg ötöde három vagy több diagnózis ismeretében választaná ki a kezelés módját. Ez az igény nem csupán a bizalom hiányából, a rossz tapasztalatokból, hanem a gyógyulási vágyból és a felelősségérzetből is fakad.

A klinikai döntéshozatal forradalma

A Watsonnal történő együttműködés magasabb minőségű ellátást, a kezelési lehetőségek szélesebb és pontosabb választékát biztosítja. Használatával az orvosok több időt tudnak szentelni annak, hogy elmagyarázzák betegeiknek a kezelési lehetőségeket, amelyeket ők maguk is nagyobb bizonyossággal tudnak ajánlani.[2] A jó hír pedig az, hogy mindez már elérhető és megfizethető a magyarok számára is. A CIG Pannónia Best Doctors egészségbiztosítással rendelkező ügyfeleit és családtagjait súlyos betegség esetén már nemcsak neves külföldi orvosok, hanem a forradalmi technológia is segíti a gyógyulásban, köszönhetően a Best Doctors és az IBM közötti együttműködésnek.


[1] A 18-59 éves lakosságra reprezentatív kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végezte 1000 fős mintán (férfiak: n=500, nők: n=500) 2017. február 10. és 20. között. A kutatás módszere: online kérdőíves felmérés többszörösen rétegzett, véletlen mintavétellel az NRC NetPanel kutatási panelje segítségével.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!