2024. október. 28., hétfő - Simon, Szimonetta.
hirdetés
hirdetés

A szülők többsége kérte gyermekének a HPV elleni védőoltást

Az előzetes adatok szerint a 42 312 jogosult hetedikes lány közül 34 155-nek (81,4 százalék) a szülője kérte a térítésmentes humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást a 2024/2025-ös iskolai kampányoltás keretében – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hétfőn.

A fiúk esetében a 44 715 jogosult közül 32 290 igényelte (73,2 százalék) ezt az oltást.

Az iskolai kampányoltás keretében biztosított oltóanyag biztonságos és hatásos, segítségével visszaszorítható a HPV magas kockázatú típusai által okozott megbetegedések kialakulása. A HPV elleni védőoltás igénybevételi aránya a leányok körében évek óta 80 százalék körüli, a fiúknál közel 70 százalék – írták.

A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon okozhat sejtburjánzást. A legtöbb esetben a szervezet leküzdi a fertőzést, azonban, ha a vírus hosszú ideig jelen van a szervezetben, akkor rosszindulatú daganat alakulhat ki. Világszerte a HPV felelős a daganatos megbetegedések 5 százalékáért; leggyakoribb a méhnyakrák, de a vírus megtámadhatja a hüvely, a szeméremtest, a végbél, a hímvessző és a fej-nyaki régió nyálkahártyáját, hámsejtjeit is – ismertették.

A védőoltás a szexuális élet megkezdése előtt a leghatékonyabb, felkészíti az immunrendszert arra, hogy későbbiekben a vírussal történő fertőződés esetén minél gyorsabban termeljen ellenanyagot. Az NNGYK felhívta a figyelmet, hogy a védőoltás nem helyettesíti a szűrővizsgálatokat, azaz a védőoltás és a felnőtt korban ajánlott szűrővizsgálat együtt nyújt hatékony védelmet.

Iskolai kampányoltás keretében az elmúlt tíz év során a két HPV típust tartalmazó vakcinával közel 137 ezer lányt, míg a HPV 9 típusát tartalmazó oltóanyaggal mintegy 223 ezer lányt és 130 ezer fiút oltottak be.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink