hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A szerhasználók életét mentheti meg egy új készülék

Opioidhasználók számára fejlesztettek ki egy speciális, hasra csatlakoztatható gyógyszerinjektort a Washingtoni Egyetem (UW) kutatói, írja a GyártásTrend.

A szerkezet különleges képessége, hogy észleli, ha a viselője nem lélegzik, és ilyen esetekben a túladagolás hatásainak visszafordítására haladéktalanul beadja a megfelelő szert.

„Ez a hordható, automata befecskendező készülék csökkentheti az opioid-túladagolás miatt bekövetkezett halálesetek számát” – mondta Shyam Gollakota, az UW számítástechnika-professzora és az az új eszközt bemutató tanulmány társszerzője.

A szerkezet kísérleti példánya kettő, a légzésminta alakulását figyelő gyorsulásmérőt, és egy, a levegővétellel kapcsolatos mozgás esetleges leállását detektáló beépített processzort tartalmaz. Az Egyesült Államokban hatóságilag már engedélyezett rendszer hosszan tartó apnoés események esetén aktiválja az injektort.

Forrás: Washingtoni Egyetem

A készülék a légzésszámra és az apnoés mozgásra vonatkozó releváns adatokat Bluetooth-kapcsolaton keresztül egy közeli okostelefonra is át tudja küldeni.

Bár az orvosságadagoló készülék a klinikai teszteken ígéretes eredményeket tudott felmutatni, a fejlesztők még meg kívánják vizsgálni, hogy a hosszútávú viselete milyen mértékben veti vissza a páciensek életminőségét.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!