2021. július. 27., kedd - Olga, Liliána.
hirdetés
hirdetés

A szegény ember korábban kap agyvérzést

Nem csak országonként, de egy városon belül is évtizednyi különbség lehet a stroke halálozási rátájában – derül ki a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinika és a Szent János Kórház Neurológiai Osztályának kutatásából.

Magyarországon minden tizedik percben kórházba szállítanak valakit, és félóránként meghal valaki agyi vérkeringési zavar miatt. Például a szomszédos Ausztriában ez a szám mindössze harmada a hazainak.

Az eddigi adatok is arra utaltak, hogy  szegényebbeknél fiatalabb korban jelentkezik a stroke, de a kutatóegyetemi pályázatnak köszönhetően a Semmelweis Egyetemen egy úgynevezett mikroregionális összehasonlítás is készült. Budapest legszegényebb, és második leggazdagabb kerülete mindössze néhány kilométerre található egymástól, az utóbbiban az egy főre jutó havi nettó jövedelem azonban csaknem kétszerese az előbbinek.

A felmérésbe lakhely szerint kerültek a 2007-ben agyér-katasztrófát szenvedett betegek, a szokásos kardiovaszkuláris rizikófaktorok mellett a szociális helyzetet és a családi körülményeket is vizsgálták a kutatók. A stroke betegek a VIII. kerületben átlagosan 6 évvel fiatalabbak, mint a XII. kerületben. A férfiak között a halállal végződő eseteknél a különbség még jelentősebb.

A felmérésből az is kiderült, hogy az életszínvonal mellett a kockázati tényezők is eltérnek, jelentős különbség volt például a magasvérnyomás-betegség, valamint, az alkoholfogyasztók arányában is.

A Semmelweis Egyetem 2010-ben nyerte el a Kutatóegyetem címet; az ehhez kapcsolódó fejlesztési programra 3 milliárd Ft támogatást kapott a következő három évre a TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR pályázat keretében, melynek témája a “Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen”. A pályázathoz kapcsolódó mikroregionális összehasonlítás bebizonyította:  a stroke epidemiológiai jellegzetességében egy városon belül is jelentős a különbség, a szegényebb területek férfi lakossága a legveszélyeztetettebb – olvasható az egyetem közleményében.

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.