hirdetés
2024. július. 01., hétfő - Tihamér, Annamária.
hirdetés

A szegedi gyermeksebészettől az eutanáziáig

Az sni-s gyerekek utazási költségtérítéséről, a szegedi gyermeksebészet helyzetéről és Karsai Dánielről is szó esett hétfőn az Országgyűlésben.

DK: mikor működhet újra a szegedi gyermeksebészet?

Komáromi Zoltán (DK) azt mondta, hogy a Szegedi Tudományegyetem három megye regionális egészségügyi központja, de az intézményben két hónapja szinte teljesen leállt a gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás. Mikor fog végre normálisan működni ez a gyermeksebészeti centrum? – kérdezte a képviselő, aki arra is kíváncsi volt, hogy kinek a felelőssége, hogy ez a "krízis" közel két hónapja húzódik?

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára azt felelte, hogy amikor a baloldal kormányzott, akkor gyermekegészségügyi intézményeket zárt be. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szegedi gyermeksebészet közleménye szerint Szegeden és a régióban nem volt olyan gyermek, aki ne kapta volna meg az azonnali szükséges ellátást. Arról is beszélt, hogy a Szegedi Tudományegyetem kijelölte a gyermeksebészeti beavatkozások ellátásához szükséges műtőblokkot.

MSZP: mikor rendeződik a szegedi gyermeksebészet ügye?

Szabó Sándor (MSZP) is azt mondta, hogy a szegedi gyermeksebészeten hetekig nem volt ellátás. Először egy négynapos leállásról volt szó, de aztán a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ nem adta meg a engedélyt a további működtetéshez – mutatott rá. Ezt követően valóban kijelöltek egy műtőt egy másik épületben, de ez nem lehet végleges megoldás – érvelt a képviselő. Mikor rendeződik megnyugtatóan a gyermekek szakszerű ellátásának ügye a klinikán? – kérdezte.

Rétvári Bence államtitkár ismételten leszögezte, hogy Szegeden és a régióban nem volt olyan gyermek, aki ne kapta volna meg az azonnali szükséges ellátást. Hozzátette, hogy a Szegedi Tudományegyetem kijelölte azt a műtőblokkot, ahol gyermeksebészeti ellátásokat lehet végezni.

A miniszterelnök hétfőn a parlamentben egy azonnali kérdésre válaszolva ígéretet tett arra, hogy az illetékes minisztérium foglalkozni fog az sni-s gyerekek utazási költségtérítés-emelésének kérdésével.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) az sni-s gyerekeket nevelő családok utazási költségtérítésének emelését kérte a miniszterelnöktől, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi 21 forint/km-es díjat az inflációnak megfelelően 60 forintre kellene növelni. Jelezte, hogy több tízezer családot érint az ügy, de a költségvetés egészét nézve "mikronnyi forrásokat igényel", és sokat jelentene azoknak, akik napi szinten viszik másik településre fejlesztésre a gyereküket.   

Orbán Viktor azt mondta: az elmúlt időszakban a különböző nehézséggel küszködő gyermekeket nevelő szülők helyzetét a kormány igyekezett segíteni, de a képviselőnek igaza van az utazási költségek inflációhoz hasonlítását illetően. Közölte: kérni fogja az ügyért felelős államtitkártól és minisztériumtól, hogy foglalkozzon a kérdéssel. Jelezte: lát lehetőséget arra, hogy egyetértésre jussanak.

A jobbikos képviselő úgy reagált: több mint 20 milliárd forintot költ a kormány munkásszállók építésére, bővítésére, és ennek a forrásnak az egytizedéből rendezni lehet az sni-s gyermekek családjainak utazási költségtérítés-emelését. Szerinte "nagyon zavaró a szimbolikája", hogy míg a munkásszállók építésére ennyi forrás jut, addig az sni-s gyermekek családjaira semmi.  

Nem szerencsés, ha egymással össze nem függő dolgokat állítunk egymás mellé, ráadásul még rosszul is – reagált Orbán Viktor, aki viszonválaszában rámutatott, ahhoz, hogy bármilyen beteg embernek támogatást tudjon adni az állam, előtte valakinek azt a pénzt meg kell keresnie. Ezért – folytatta – nem vall mély átgondoltságra, a munkahelyteremtésre, a munkásszállások építésére fordított összegeket szembe állítani a szociális kiadásokkal.

A Momentum Karsai Dániel meghívását tolmácsolta Orbán Viktor számára

Bedő Dávid (Momentum) elmondta, a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő Karsai Dániel alkotmányjogász ügye és a szabad életvégi döntések kérdése lassan egy éve meghatározó közéleti téma Magyarországon. Nehezményezte, hogy a kormány többször visszautasította az eutanázia bevezetését és hogy az ügyben benyújtott népszavazási kérdést a Nemzeti Választási Bizottság, a Kúria és az Alkotmánybíróság is visszautasította. Bízom abban, hogy a kormány álláspontján lehet változtatni párbeszéd útján, ha megismerik egy haldokló, szenvedő beteg mindennapjait – fejtette ki a képviselő, aki Karsai Dániel meghívását is továbbította a miniszterelnöknek.

Orbán Viktor válaszában hangsúlyozta: mindig is megvetette az olyan embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják fel. Nem meglepő, hogy az Alkotmánybíróság nem tette lehetővé a népszavazást, hiszen az Alkotmánnyal ellentétes népszavazási kérdéseket nem lehet vitára bocsátani – szögezte le, hozzáfűzve: a kormány és maga is a hatályos Alaptörvény alapján áll.

Bedő Dávid viszontválaszban megfogalmazott javaslatára, miszerint ezt a jogvitát lefolytathatná Karsai Dániellel, Orbán Viktor kiemelte, megvetendő álláspontot képvisel, aki azt akarja elérni, hogy egy szenvedő ember egy politikai vita tárgya legyen. "Továbbra is az élet oldalán állunk, mindig is ott álltunk, és nem állunk át a halál oldalára, ahonnan ön hozzám intézte a kérdését" – közölte.

(forrás: MTI)

cimkék

Könyveink