hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A szakma az új vezetőkről

Nincs hiány aggályokban, de összességében inkább óvatos optimizmus érzékelhető – ez derül ki a Népszava összeállításából.

A megkérdezettek egyike sem emlékezett arra, hogy a miniszteri poszt várományosa, Kásler Miklós, az Onkológia Intézet főigazgatója és a reménybeli egészségügyi államtitkár, Nagy Anikó, a Heim Pál gyermekkórház főigazgatója valaha is átfogó egészségpolitikai tervekről beszélt volna előttük. Szakmai múltjuk alapján főként arra tippeltek, hogy a szabályozásban, és a szabályok szigorúbb követésében, az ellátás rendezetlenségeinek visszanyesésében érhetnek el apróbb sikereket. Többen arra is fogadást mertek volna kötni, hogy a nagy rendszerigazgató lépések megvalósítását – már ha lesz ilyen feladat – azt nem a humántárca politikai vezetőitől, hanem a Matolcsy-féle műhelyektől várja a kormányfő.

„Egy felkészült egészségügyi szakember helyett, most kettő lesz a humántárcánál. Nagyjából ennyit lehet elmondani” – állítja egykedvűen Tótth Árpád, aki a zirci kórház főigazgatói székét hagyta hátra, hogy Norvégiában szervezze egy teljes régió egészségügyi ellátását. – Meg még talán azt, hogy olyan embert is le lehet váltani az egészségügy éléről, akinek a munkájával kapcsolatban semmiféle kritika nem fogalmazódott meg nyilvánosan, és aki végig hűen követte a kormány stratégiáját, végrehajtotta az utasításokat – utalt Tótth Árpád Ónodi-Szűcs Zoltán, leköszönő államtitkárra. Szerinte fontos üzenet az is: bár továbbra sem tudni mi a feladat, mégis két, a saját területén sikeres és elismert kórházi menedzserre van szükség a kormányban. Az egészségügynek most programra, jövőképre lenne szüksége, az pedig a hétvégén zajlott kórházszövetség kongresszusán is megmutatkozott, hogy az ágazaton belül is mindenki mást gondol a kihívásokról és a következő négy év feladatairól.

Nagy Anikó 56 éves, Szegeden végezte az orvosi egyetemet. Hat éve a Heim Pál gyermekkórház főigazgatója. Beosztottjai kemény kezű, törtető, akaratos, nagy munkabírású vezetőként jellemzik. „Szakmailag hozzáértő, bizonyos jogi és gazdasági kérdésekben elég jó meglátásai vannak, de még soha nem született olyan papír, koncepció, amit ő jegyzett volna" – mondta a Népszava egyik forrása, aki azt is hozzátette: "Anikó kiváló végrehajtó ember lehet a kormányzatban, de átfogó víziókat az ágazat jövőjéről biztosan nem fog gyártani." Az kiderült róla nem egyszer, hogy a betegekért, kórházi vezetőtársaiért képes akár a hivatalos állásponttal is szembemenni. Az elmúlt évek alatt többször is konfrontálódott az állami kórházfenntartóval és az államtitkársággal is. A Magyar Kórházszövetségben ő volt talán a legharcosabb ellenzője a kórházi kancellária-rendszer bevezetésének. Emiatt "csattanásaik" is voltak Ónodi-Szűcs Zoltánnal. Két éve nagyon szoros a kapcsolata Kásler Miklóssal. „Sülve-főve együtt voltak, az országos intézetek megerősítéséért lobbiztak együtt. Talán most mindketten abban bíznak, hogy lesz lehetőségük egyéni ambícióikat is érvényre juttatni”.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink