hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A spórolást ösztönzik a háziorvosnál

Ősztől a háziorvosok prémiumot kaphatnak, ha betegeik laborköltsége legfeljebb 30 százalékkal tér el az országos átlagtól, írja a Népszava.

Miközben egyre több feladatot tolnak a háziorvosokra az egészségügy irányítói, most éppen a legfontosabb eszközük, a laborvizsgálatok korlátozására készülnek – így értelmezi a Népszavának Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt a tervezetet, amellyel önmérsékletre ösztönöznék a beutalók írásában az orvosokat.

Egy javaslatcsomag szerint ugyanis ősztől a háziorvosok prémiumot kaphatnak, ha betegeik laborköltsége legfeljebb 30 százalékkal tér el az országos átlagtól. A laborkassza körülbelül 20 milliárd forint, ennek 40 százalékát, nagyjából 8 milliárdot használnak fel a háziorvosok. Ezt az összeget a 7500 háziorvosi praxishoz bejelentkezett betegek arányában osztanák majd szét. Az ösztönző rendszerre évente egymilliárd forintot szán a kormányzat, így havonta 83 millió forint osztható szét a háziorvosok között.

Az intézkedéssel – a tervezet szerint – az a kormányzat célja, hogy hosszabb távon csökkenjen a „felesleges” laborvizsgálatok száma, és ezzel mérséklődjön a vizsgálatra való várakozás. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az új intézkedéssel kapcsolatban egy minapi sajtótájékoztatón azt mondta: igyekeznek elérni, hogy az alapellátásban az orvosok csak olyan vizsgálatot kérjenek, amit a beteg állapota indokol, tehát kerüljék az indokolatlan beutalásokat. Ígérte, hogy még egyeztetnek ez ügyben. Szerinte az uniós átlag duplája a nálunk mutatkozó laborigény.A jogszabály-javaslatban elvárt beutalásmennyiséget most a háziorvosi szolgálatok alig 43 százaléka teljesíti. Ha minden így maradna ők az új rendszerben havi 31 ezer forint többletbevétellel számolhatnának.

Selmeczi Kamill szerint a laborbeutalások korlátozása nem egyéb, mint spórolás a kórházaknak (ugyanis azokon belül is működnek a nagy laborok), pedig a háziorvosnak a diagnózis felállításához szinte ez az egyetlen eszköze, éppúgy mint a krónikus betegek gyógyszeradagjainak beállítása. Az alapellátó szövetség elnökeként sem ért egyet a korlátozással. „Azt akarják tárjuk fel a lappangó cukorbetegséget, szűrjünk a szív- és érrendszeri betegségekre, de ne használjunk labort, ez képtelenség!” – mondja.

Végh József, a Centrum-Lab Kft. ügyvezetője elmondta, hogy tavalyi éves árbevételük 40 százaléka, közel egymilliárd forint magánügyfelektől jött. De vannak közfinanszírozott ügyfeleik is, ott az látszik, hogy a háziorvosok laborkérései erősen szórnak. Van olyan praxis amelytől évente száznál kevesebb, és van olyan is, ahonnan több ezer vizsgálat kérés érkezik.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés