A só boldoggá tesz
Az Iowai Egyetem kutatói most rájöttek arra, miért eszik az emberek annyira szívesen elsózva ételeiket: a sós étel egyszerűen boldoggá és elégedetté tesz. Szinte antidepresszánsként hat, legalábbis a patkányokon végzett kísérletek tanúsága szerint.
A sótlan étel tehát szintén nem megoldás, mert akkor meg elkedvetlenednek az emberek, és depressziósok lesznek. „A só utáni vágy, illetve a só megvonása valószínűleg hasonló agyi aktivitásmintázatokat vált ki, mint amilyenek a drogfüggőség esetében figyelhetők meg” – közölte a vizsgálat vezetője, Kim Johnson a Physiology & Behaviour című szaklapban.
A kutatók a kísérleti patkányokat napokon át sótlan étellel etették, mire azok egyre kedvetlenebbül gubbasztottak ketreceikben. Ezek az állatok kedvenc foglalatosságaikat sem űzték már, alig ittak cukoroldatot, és még arra sem voltak hajlandóak, hogy megnyomják azt a gombot, amely kellemes érzéseket okozott volna nekik.
„Az egyébként a patkányok számára kellemes dolgok elvesztették vonzerejüket. Ez arra a következtetésre juttatott minket, hogy a sóhiány is elvezethet a depresszióval kapcsolatos legfontosabb tünetekhez” – mondja Johnson.
Minden embernek naponta szüksége van sóra. Még mindig vannak, akik azt vallják, hogy a só elhagyása nem káros, de a szakértők már megegyeztek abban, hogy különösen az idős embereknek nem szabad sótlanul étkezniük, mert a sóhiány aluszékonnyá és gyengévé teheti őket.
Hogy mennyire átitatta kultúránkat a só, még a nyelvben is megmutatkozik: az angol „fizetés" (salary) szó a latin „só" szóból ered – az ókori római katonák ugyanis sokszor só formájában kapták meg bérüket. Százötven évvel ezelőttig a fehér ételízesítő ritka kincs volt, és értékesebb volt az aranynál is.
Forrás: MTI, Eurekalert