hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyógyítás

A Salvia divinorum terápiás haszna

Amerikai idegtudósok tiltakoznak az ellen, hogy az USA törvényhozása tiltólistára helyezze a Salvia divinorum nevű növényt még az előtt, hogy kutatások tisztáznák, vannak-e káros mellékhatásai, illetve kiderülhetne lehetséges terápiás haszna.

David Jay Brown biológus arra hívja fel a figyelmet a Scientific American-ben, hogy a tiltás hátráltatná a roppant ígéretes kutatásokat. Sokkal nehezebbé válna beszerezni a kutatási engedélyeket és a pénzügyi forrásokat is. Jelenleg még az alapvető hatékonysági és toxicitási adatokat sem ismerjük a magyarul látnokzsályának nevezett növény hatóanyagával, a szalvinorinnal kapcsolatban. A folyamatban lévő két kutatás – az egyik a Yale Egyetem orvosi karán, a másik a Kaliforniai Egyetemen – épp ezeket szándékozik tisztázni.

A Salvia divinorum a természetben előforduló legerősebb hallucinogén, a mexikói mazatec sámánok az ősidők óta használják gyógyításra. A modern időkben Daniel Siebert 1993-as felfedezése óta használják; az etnobotanikus ekkor vonta ki a látnokzsálya leveleiből a kristályos hatóanyagot, a Salvinorin A-t. A vegyület a szervezet opioid receptoraihoz kötődik, ahová a morfin és a heroin is, de szelektíven csak a kappa-opioid receptorokhoz, és érintetlenül hagyja a mű-opioid receptorokat. A kábítószerek addiktív hatásáért a mű-opioid receptorok a felelősek.

A szalvinorin módosításával olyan vegyület állítható elő, amely hosszabb hatástartamú  és nem hallucinogén. A remények szerint használható lesz különböző  központi idegrendszeri megbetegedések, a skizofrénia, a drogfüggőség gyógyítására, kiindulópontot jelenthet új és biztonságosabb antidepresszánsok és fájdalomcsillapítók kifejlesztéséhez.

Kazai Anita

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés