hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Ízelítő

A Rotary klub a betegekért

1905-ben egy chicagói vendéglőben összeült három üzletember és egy ügyvéd, Paul Harris; asztaltársaságnak indult, de szegényeket segítő nemzetközi klubhálózat, a Rotary lett belőle – meséli Fekete Farkas Pál gyermekkardiológus, a Rotary Club Budapest Paul Harris-díjas volt elnöke az MTI-Pressnek.

– A társaság jelvénye, a fogaskerék is jelzi az összefogás erejét, mert a kis fogaskerekek, ha egymásba kapaszkodnak, nagy erő kifejtésére képesek – magyarázza a volt elnök.

Magyarországon évente több százmillió forint értékű adományt oszt szét a Rotary Club, amely amerikai mintára 1925-ben alakult, és amelyben a magyar szellemi és üzleti élet színe-java tag volt, mint például Törzs Jenő színész, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus, Gundel Károly vendéglős, Kisfaludy Strobl Zsigmond szobrász és Lehár Ferenc zeneszerző. 1944-ben belügyminiszteri rendelettel betiltották, és csak 1989-ben, 45 év kihagyás után kezdhette meg újra működését az egyesület.

Elsőként a Rotary Club Budapest alakult meg, most ünnepelték a klub húszéves fönnállását. Azóta a fővárosban hét, országosan pedig 41 klub működik több mint ezer taggal.

– Alapvető, hogy nem pénzt adunk, hanem a belőle vásárolt olyan eszközt, amelyre segélyezettünknek szüksége van. 1990-ben például megszerveztük, hogy 40 súlyos szívbeteg magyar kisgyermeket az Egyesült Államokban megműtsenek. 25 fiatal magyar orvosnak lehetővé tettük, hogy három hónapos posztgraduális képzés keretében ugyancsak az Egyesült Államokban tanulja a szívbetegségek diagnosztizálását és gyógyítását – sorolja. – Vettünk mikrobuszt a Vakok Intézetének és nyaraltattunk kárpátaljai gyermekeket. A budapesti I. számú Gyermekklinikának 1 millió dollár (több mint 190 millió forint) értékben vásároltunk műszereket, de ifjúsági csereprogramokat is szervezünk, csak Budapestről 40 fiatal vett ebben részt, és ugyanannyi külföldi jött hozzánk.

A nagyvárosi hajléktalan családokat befogadó faluprogramban a Heves megyei település, Tarnabod új lakóinak egyik alapító tagtársuk, a 90 éves Bálint György, akit mindenki csak Bálint gazdaként ismer, megtanította, hogyan kell a földdel bánni. Másik alapítójuk, Kornis György festőművész szentképet festett a falu templomában.

A világban működő, 33 ezer klubot tömörítő Rotary International – amelynek a magyar Rotary is tagja – a Bill és Melinda Gates Alapítvánnyal közösen 2007 közepére kiirtotta a polio plus programmal a járványos gyermekbénulást, a poliomyelitist először Etiópiában, majd másutt is. Kétbillió védőoltást osztottak szét. A Rotary International 633 millió dollárt (több mint 120 milliárd forintot)  gyűjtött össze erre a célra, és az összeget a Gates házaspár alapítványa az előzetes egyezség alapján megduplázta – magyarázta Fekete Farkas Pál.

Elmondta, a nemzetközi Rotarynak volt egy olyan programja a Dél-Afrikai Köztársaságban, amelynek keretében asszonyokat varrónőnek képeztek ki. Ugandában házépítési akcióban vettek rész Rotary-önkéntesek, Bulgáriában pedig árvaházat segítettek.

Működik a rotarista feleségek klubja is, ők december első vasárnapján jótékonysági karácsonyi vásárt rendeznek saját készítésű tárgyaikból, csemegéikből az egyik nagy budapesti szállodában – ezzel mintegy 4–5 millió forintot gyűjtenek össze.

Ebből vettek például kórházi kapu alatt elhelyezett csecsemőmentő inkubátort – számolt be az MTI-Pressnek Sághy Zoltán közgazdász, a Rotary Club Budapest nemrég megválasztott elnöke.

– Egy évre szóló mandátumom alatt szeretnénk létrehozni több kerületi önkormányzattal közösen egy olyan sportpályát vagy tornatermet, ahová összegyűjthetnénk a csellengő, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalokat szabadidejük értelmes eltöltésére – mondta.

Forrás: MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés