2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Kitekintő

A rossz vizsgálati eredményeket gyakran nem közlik az amerikai páciensekkel

Az Egyesült Államokban az orvosok az esetek mintegy hét százalékában elmulasztják a páciens tájékoztatását a veszélyt jelző teszteredményekről – közölték kutatók az Archives of Internal Medicine című szaklap legutóbbi számában.

Az orvosi adatok elektronikus tárolása nem csökkentette, sőt bizonyos esetekben enyhén növelte az ilyen mulasztások számát a hagyományos papírdokumentációhoz képest – állapította meg Lawrence Casalino, a New York-i Weill Cornell Egyetem kutatója. A legrosszabb arányt azokban a rendelőkben találták, ahol a papíralapú és az elektronikus rendszer kombinációját használták.

Súlyos következményekkel járhat, ha a pácienseket nem tájékoztatják a normális határon kívül eső vizsgálati eredményeikről, késve kezdődik meg például egy rákkezelés vagy a szívproblémák orvoslása, ezáltal romlanak a beteg túlélési esélyei. Az orvosi műhibaperek jelentős hányada is diagnózissal kapcsolatos mulasztások miatt indul az Egyesült Államokban.

Casalino kollégáival ötezer páciens adatait elemezte 23 háziorvosi praxisban szerte az országban. Olyan teszteredményeket ellenőriztek, amelyek magas koleszterinszint, diabétesz, vastagbélrák, mellrák szűrésére irányultak.

Átlagosan a páciensek 7 százalékát nem értesítette orvosuk a rossz eredményről, ám az arány jelentősen eltért az egyes praxisokban. Akadt olyan háziorvos is, aki páciensei 26 százalékát nem tájékoztatta az abnormális teszteredményről. Casalino azt tanácsolja a pácienseknek, hogy ha orvosuk nem közli az elvégzett vizsgálat eredményét, ők akkor is kérdezzenek rá.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink