hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A rezidensek a MOK tagdíjról

A kamarai tagdíjkedvezmények megszüntetésével kapcsolatban írt válaszlevelet a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke Éger Istvánnak.

A 2018. 03. 13-án eljuttatott MOK hírlevélből már mint tény értesültünk a 02. 21-i TESZT ülés határozatáról, miszerint mintegy 5000 rezidens, fiatal orvos számára a “változatlan tagdíj” pontosan kétszeres díjemelkedést jelent – emlékeztet a Magyar Orvosi Kamara elnökének, Éger Istvánnak írt levelében Sipka Balázs, az MRSZ elnöke. A jelenleg hatályos szabályzat értelmében azon orvosok, akiknek diplomájuk megszerzését követően nem telt el hat év jogosultak 50%-os kedvezményre. Ezen csoportba esik a rezidensek több mint 90%-a is. A kamara tagdíjszabályzatának elfogadott módosítása ezen kedvezményt venné el a rezidensektől, így fizetendő tagdíjuk kétszeresére emelkedik 2018. július 1-jétől.

Sajnos sem a tervezet, sem az ezzel kapcsolatos előzetes tájékoztatás nem jutott el hozzánk, ennek kialakításába minket nem vontak be. A  “Rólunk, nélkülünk” született döntés miatt rendkívül sajnálom, hogy szervezeteink értékes, közösségért végzett munkaóráit így előzetes konzultáció hiányában utólagosan a konfliktusok kezelésére kell fordítsuk, és fájdalmas anyagi kérdésekre kell választ találjunk. Mindazonáltal bízok benne, hogy ezen kérdés megoldásával tovább tudunk lépni és dolgozni közös célunkért, egy jobb egészségügyért

Az utóbbi napokban áttekintettük a tárgyalt határozatot és konzultációra bocsátottuk azt. Először tényszerűen, a határozat értelmében a következők érvényesek július 1-jétől:

Megszűnik a kedvezménye (korábban 50 % → emelkedés +50%):

  • a 70. életévüket még be nem töltött nyugdíjasok, akik részmunkaidős (kevesebb, mint heti 30 óra) jövedelemszerző te­vékenységet folytatnak;
  • kamarai tagként egészségügyi tevékenységet nem folytató köztisztviselők;
  • más hazai szakmai kamarában is kötelesek (természetes személyként) tagdíjat fizetni.
  • alap diplomájuk megszerzésének évét követően még nem telt el hat naptári év; (rezidensek)

 Megszűnik a kedvezménye (korábban 25 % → emelkedés +75%):

 munkanélküliek és munkanélküli ellátásban részesülnek;

  • 70. életévüket még be nem töltött nyugdíjasként nem folytatnak jövedelemszerző tevé­kenységet;
  • 3 hónapot meghaladóan táppénzen vannak, a 4. hónaptól a táppénzes állomány meg­szűntéig;

Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy július 1-jétől a leginkább rászorultak fizessék meg a Kamara költségvetésének hiányát.

a Magyar Orvosi Kamara jövőjét nagyrészt pont azok a fiatal orvosok képviselik, akiknek a határozat értelmében erőn felül kell vállalniuk pénzbeli hozzájárulást, így mint érintett vezetőt kérlek, a jövendő generáció itthontartása, valamint a Kamara megítélése céljából higgadtan gondold át, milyen üzenete van ezen határozatnak és hasonlóan higgadt átgondolásra ösztönözd a Területi Szervezetek Tanácsát javaslatainkat illetően. A jelenben meghozott, adott esetben fájdalmas anyagi és gazdasági döntések a jövőben térülhetnek meg. Az elfogadott szabályzatmódosítás visszavonásának meggyőződésünk szerint nemcsak az érintettek, hanem a Kamara, az orvostársadalom és végső soron a betegellátás lesznek a haszonélvezői.

Szívesen részt veszünk továbbá olyan írott és íratlan etikai és morális kérdésekkel összefüggő, tagdíjakat érintő javaslatok előkészítésében, mint például a határon túlról vissza-/betelepülő orvosok számára biztosított kedvezmény létrehozása, vagy tagdíjkedvezmény létesítése azon kollégáknak, akik nyíltan vállalják, hogy nem fogadnak el hálapénzt stb.

Mindezeken túl kérlek, hogy a MOK Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete honlapján megjelent hír címének (“A Magyar Rezidens Szövetség és a MOK tárgyalt a tagdíjszabályzat változása kapcsán”) módosítása érdekében a rendelkezésedre álló eszközökkel lépj fel. A hír címének jelenlegi megfogalmazása azt sugallja, mintha előzetes egyeztetés történt volna a MOK és az MRSZ között, miközben jelen levél előzménye mindössze annyi, hogy a MOK által kiküldött hírlevél elolvasását követően, március 13-án privát levélben megkerestelek, melyben közvetítettem tagságunk aggályait a módosításra vonatkozóan, s tájékoztatásodat kértem, melyre egy nyílt levél formájában válaszoltál. Eme levélváltás nehezen nevezhető tárgyalásnak, így a tisztes tájékoztatás jegyében kérem a cím mihamarabbi megváltoztatását.

Sipka Balázs levelét itt olvashatja.

(forrás: Rezidens.hu)
hirdetés

Könyveink