hirdetés
hirdetés
2024. november. 24., vasárnap - Emma.
hirdetés

Táplálkozás

A pszichológusok megadóztatnák az egészségtelen élelmiszereket

Mi veszi rá a fogyasztót arra, hogy egészségesebb élelmiszert vásároljon? Amerikai kutatók egyértelmű választ kaptak erre a kérdésre egy kísérlet eredményeként: csupán az egészségtelen termékek drágítása vezet sikerre, míg az egészséges élelmiszerek árának csökkentése révén még több cukor és zsír kerül a bevásárlókosárba.
Leonard Epstein, a Buffalói Egyetem pszichológusa és kollégái egyszerű kísérletet hajtottak végre. Az egyetemen létrehozták egy élelmiszerbolt másolatát, ahol a termékek képeit akasztották fel. A választék 30 egészséges élelmiszert – például joghurtot, zöldségféleségeket, – és 30 egészségtelen terméket – köztük kekszet, chipset -, valamint négy egészséges és négy magas cukortartalmú italt tartalmazott. Negyvenkét asszony kapott családtagonként azonos összegű pénzt, hogy bevásároljon a hétre, közülök 20 alacsony, 22 magas jövedelmű családban élt. A résztvevőket arra kérték, hogy a kísérlet előtt két órával már ne egyenek, és csak vizet igyanak. A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatással voltak a módosított árak a megvásárolt kalóriák összértékére.
 
Az egészséges élelmiszerek árának tíz százalékos csökkentése 10,3 százalékkal több ilyen termék vásárlását vonta maga után, ugyanakkor az egészségtelen élelmiszerekből is 6,8 százalékkal több került a kosárba. Végeredményben még több kalóriát vásároltak, mint az eredeti árak esetében – 9,5 százalékkal több zsírt, 9,7 százalékkal több fehérjét és tíz százalékkal több szénhidrátot.
 
Úgy tűnik tehát, hogy az anyák az egészséges élelmiszereken megtakarított pénzt még több egészségtelenre költik – következtettek a kutatók a Psychological Science című szaklapban, amint azt a Der Spiegel  internetes kiadása ismerteti.
 
Amikor azonban a kalóriadús termékek árát emelték meg tíz százalékkal, a vizsgálatban résztvevő nők visszafogták magukat a nassolnivaló terén – azok bevásárolt mennyisége 14,4 százalékkal, a kalóriák összértéke pedig 6,5 százalékkal csökkent.

A kutatók szerint a lakosság túlsúlya ellen a leginkább tehát az egészségtelen élelmiszerek megadóztatásával lehetne felvenni a harcot.
 
MTI
 
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés