hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A probiotikumok szerepe a nagyon kis súlyú koraszülötteket fenyegető enterocolitis necrotisans kivédésében*

A nagyon kis súlyú koraszülötteket számos szövődmény fenyegeti életük első szakaszában, melyek egyike a nekrotizáló enterocolitis. Tajvani kutatók a probiotikumok hatásosságát elemezték e súlyos állat kivédésében és a halálozás mérséklésében.

A Hung Chih-Lin által vezetett munkacsoport prospektív, vak, véletlen besorolásos multicentrikus vizsgálatban keretében elemezte a probiotikumok hatását az enterocolitis necrotisans megelőzésében. Hét tajvani neonatális intenzív centrumból (NICU) összesen 434 igen kis súllyal (<1500 gramm) világra jött koraszülöttet vontak be a vizsgálatba. Olyan csecsemők voltak beválaszthatók, akiknek állapota megengedte az enterális táplálást. A szülők tájékoztatását és beleegyezését követően véletlenszerűen két csoportba sorolták a résztvevőket: a vizsgálati csoport (n = 217) tagjai Bifidobacterium bifidum-ot és Lactobacillus acidophilus-t tartalmazó készítményt kaptak a kizárólagos anyatejes táplálás vagy a vegyes (anyatejes és tápszeres) táplálás mellé naponta kétszer, hat héten keresztül.

A kontrollcsoport tagjai anyatejet és/vagy tápszert kaptak, probiotikumot azonban nem. A koraszülötteket gondozó személyzet nem ismerte, hogy az adott csecsemő milyen fajta táplálásban részesül. Az enterocolitis necrotisans előfordulását tekintették elsődleges végpontnak.

A Bell szerinti 2-es súlyossági fokozatba sorolható nekrotizáló enterocolitisszel kapcsolatban hozható halálozás incidenciája a vizsgálati csoportban szignifikánsan csökkent (a 217 koraszülött közül 4 halt meg, míg az azonos létszámú kontrollcsoport tagjai közül 20 koraszülött). A vizsgálati csoportban kisebb volt az enterocolitis necrotisans incidenciája is (4/217 koraszülött), mint a probiotikummal nem kezelt csoportban (14/217 koraszülött).

A probiotikumok adása kapcsán nem figyeltek meg mellékhatásokat, például sepsis, puffadás vagy hasmenés előfordulását.

A szerzők következtetése szerint a nagyon kis súlyú koraszülöttek táplálásának Bifidobacteriummal és Lactobacillussal történő 6 hetes kiegészítése eredményesen alkalmazható az enterocolitis necrotisans megelőzésében és az ebből eredő halálozás kivédésében.

*Csak szakmai információként szolgál, indikáción túli alkalmazás nem támogatott.

Forrás: Lin H, et al. Oral probiotics prevent necrotizing enterocolitis in very low birth weight preterm infants: a multicenter, randomized, controlled trial. Pediatrics. 2008;122:693–700.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés