hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A preeklampszia korai jelzésére dolgoztak ki tesztet

Hetekkel a tünetek megjelenése előtt, 90 százalékos biztonsággal megjósolhatja a várandós anyánál a terhességi magas vérnyomás kialakulását az új módszer.

Egy nemzetközi kutatócsoport 45, az anyagcserével összefüggő különböző vegyületet talált, amelyek szintje más volt azoknál, akiknél később kialakult a preeklampszia. A kutatók szerint ezek mérése tesztként alkalmazható.

Egy ilyen "metabolikus ujjlenyomat-vizsgálat" nők ezreinek életét mentheti meg - tudatta közleményében Philip Baker kutatásvezető, a kanadai Alberta Egyetem munkatársa. Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan teszt, amellyel meg lehetne állapítani, hogy a terhességi magas vérnyomás melyik állapotos kismamánál fejlődik ki.

A preeklampszia a várandósság során alakulhat ki, magas vérnyomással jár, és a várandós nő vizeletében fehérje jelenik meg. A kezeletlen állapot akár végzetes következményekkel is járhat a kismamára és a magzatra nézve. Az anyát szívroham, szélütés és cukorbetegség veszélyezteti, a baba koraszülött lehet és egész életében a szövődmények következményeitől szenvedhet.

A szakemberek olyan nők vérmintáit elemezték a 15. terhességi hét körül, akiknél később kialakult preeklampszia, és olyanokét, akiknél nem. Mindkét csoportból hatvan-hatvan kismama adatait hasonlították össze.

"Azonosítottunk 40 szerves molekulát, melyek szintje következesen megemelkedett és 5-öt, melynek szintje csökkent a plazmában a 14. és 16. terhességi héten" - írták a Hypertension című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók. A vegyületek sorát ezután 14-re szűkítették, ezekből állt össze az állapotot végül 90 százalékos biztonsággal megjósló teszt.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink