hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A PESCE-projekt

Egy európai uniós vizsgálat szerint a háziorvos segíthet a leghatékonyabban a dohányosnak megszabadulnia káros szenvedélyétől - mondták a projektben résztvevő magyar szakemberek kedden, budapesti sajtótájékoztatójukon.

A 27 európai ország részvételével indult, idén májusban zárult PESCE-projekt megállapította, hogy a családorvosok felkészítése, folyamatos tréningje, anyagi támogatása és a leszoktatást segítő gyógyszerek társadalombiztosítási támogatása összességében költséghatékonyabb, mint a dohányzás okozta megbetegedések kezelése - mondta Csépe Péter, a Dohányzás vagy Egészség Magyar Alapítvány munkatársa. Urbán Róbert, az ELTE pszichológiai tanszékének munkatársa a PESCE-projekt összegző tanulmányáról beszámolva közölte: a dohányzó háziorvosok ritkábban adtak tanácsot dohányos pácienseiknek a leszokáshoz nemdohányzó kollégáikkal szemben, de volt olyan orvos is, aki úgy vélte, azzal, hogy tanácsot ad a leszokásra, megromlana viszonya betegével. Néhány orvos az idő- és pénzhiányt jelölte meg indokként, miért nem vállal megelőző programot praxisában.
Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója kitért arra: Magyarországon számos lehetőség létezik arra, hogy ha valaki le akar szokni, ahhoz segítséget kapjon, illetve Magyarország is a különböző törvényeiben érvényesíti az Európai Unió nemdohányzókat védő ajánlásait.

Hazánkban a lakosság 33 százaléka dohányzik. A leszokást segítő programokról részletes információ például a http://www.cikiacigi.hu vagy a http://www.leteszemacigit.hu internetes oldalakon.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés