hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

A patikákban a pénztárgépeket kényszernyugdíjazzák

Kilencszáz patika tulajdonosa kényszerülhet lecserélni pénztárgépét, 100-140 ezer forintért, mert nem felelnek meg az új szabályoknak – írja a PharmaOnline.

A Magyar Gyógyszerészi Kamaraa kamara elnöke a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) hivatalos állásfoglalását kérte az ügyben. Nagyon rossz üzenete lenne – véli Hankó Zoltán elnök, ha a nagy nehezen összeszedett, a patika finanszírozásának stabilitását szolgáló plusz pénzeket „lapáttal tolnánk ki értelmetlen beruházásokra a patikákból” – írja a lap.

Felidézik: a kormány célja az online-kassza-rendszer bevezetésével a feketegazdaság visszaszorítása, az eltitkolt bevételek legalizálása, ami a költségvetés bevételeit növeli. Eredetileg 2013. április 1. volt a bevezetés céldátuma, ez módosult a jelenleg is érvényes május 1-i határidőre, de a NAV június 30-ig nem bünteti az átállás elmulasztását. Azok a kasszák, amelyek rendelkeznek elektronikus naplóval még 2013 végéig is működhetnek.

Az új kasszák áráról egyelőre csak becslések láttak napvilágot. A szaktárca szerint 100 ezer forint körüli összegbe kerül egy-egy új pénztárgép, a szakmai szervezetek szerint azonban legalább 120-140 ezer forint lesz. A kormány pénztárgépenként 50 ezer forinttal támogatja a cserét, de csak abban az esetben, ha a kereskedő éves árbevétele 500 millió forint alatt marad, és nincs adótartozása. Egy cég vagy kereskedő legfeljebb öt kassza után igényelhet támogatást – olvasható a pharmaonline.hu cikkében.

(forrás: PharmaOnline )

Könyveink