hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A Novartis fevásárolta az Alcont

Lezárulni látszik az Alcon régóta húzódó felvásárlási története, miután a Novartis kedvezőbb ajánlatot tett a cég azon részvényeire, amelyeket még nem birtokol. A megegyezés megszületett, így a gyógyszergyártó a vállalat 100 százalékos tulajdonosa lesz. A tranzakció értéke eléri a 12,9 milliárd dollárt.

Közel egy éve tartó huzavona után megszületett a megegyezés az Alcon teljes felvásárlásáról, miután a Novartis kedvezőbb ajánlatot adott arra a fennmaradó 23%-os részesedésre, amit még nem birtokol. Az akvizíció elsősorban részvénycserével valósul meg: a Novartis az Alcon részvényeiért maximálisan 2,8 darab részvényt ad, de kiegészítheti készpénzzel is annak érdekében, hogy biztosítsa a részvényenkénti 168 dolláros felvásárlási árat. Viszont lehetősége van a Novartisnak arra is, hogy kevesebb részvénnyel fizessen az Alcon papírjaiért, amennyiben árfolyama olyan mértékben emelkedne, hogy a 2,8 darab részvény értéke meghaladja a 168 dollárt.

A Novartis részvényei jelenleg 55 svájci frankon állnak, így a 2,8 darab részvény 154 svájci franknak felel meg (160 dollár), vagyis jelen állás szerint szükség lesz készpénzre is az akvizícióhoz.

Mint ismeretes, a svájci gyógyszergyártó januárban megvásárolta a Nestlétől az Alcon 52%-os részesedésért, amellyel 77%-os tulajdonrészhez jutott a vállalatban. Akkor a társaság részvényeiért 180 dollárt fizetett, amit készpénzzel finanszírozott és ajánlatot tett a fennmaradó részvényekre is, valamivel alacsonyabb árfolyamon. Az Alcon Független Igazgatói Bizottsága (amely most rábólintott a tranzakcióra) akkor közölte, hogy az ajánlati ár nem elegendő és egy magasabb ajánlatra várnak.

Ezzel egy hatalmas felvásárlási történet zárul le, a három lépcsőben véghezvitt felvásárlás összértéke ugyanis meghaladja az 50 milliárd dollárt. Az első 25%-os tulajdonrészért 11 milliárd dollárt fizetett a Novartis, a Nestlé 52%-os részesedéséért 28 milliárd dollárt, a fennmaradó részvényeket pedig 12,9 milliárd dollárért veszi meg a cég. 

A Novartis számára fontos stratégiai lépés volt az akvizíció, amellyel elsősorban a szemápoló termékeket forgalmazó üzletágát erősíti. Az Alcan többféle szemápoló terméket is előállít, gyógyszereket, sebészi eszközöket és kontaktlencsét is gyárt. 

(forrás: http://www.portfolio.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés